Полша е застрашена от санкции от ЕС заради украинското зърно


Полша е застрашена от санкции от ЕС заради украинското зърно
Снимка: iStock

2892

Европейският съюз може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно. Повечето членки на ЕС не подкрепят удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.

Ако Полша реши да разшири ембаргото едностранно, страната може да бъде изправена пред санкции. ЕК смята, че едностранното разширяване на ембаргото върху украинското зърно от Полша ще бъде нарушение на европейското законодателство, предава украинската агенция УНИАН, позовавайки се на полско радио.

Според източници на радиостанцията Полша има опасения за търговските контрамерки, които отделни страни от ЕС могат да въведат. В частност става дума за Германия. Полша също признава, че други източноевропейски държави могат да оттеглят подкрепата си за ембаргото върху вноса на зърно от Украйна след 15 септември, предава БНР.

През пролетта на 2023 г. няколко държави от ЕС, включително и България, решиха да забранят временно вноса на зърно от Украйна.

По-късно ЕК постигна компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Беше договорено изброените по-горе страни да могат да забранят продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на своя територия, но да не пречат на транзита на зърнени продукти от Украйна към трети страни.

Според агенция Bloomberg износът на зърно и маслодайни култури от Украйна е намалял с 1/3 след спирането на зърнената сделка. Сега Украйна почти изцяло е пренасочила износа на зърно през пристанищата на река Дунав, но транспортните разходи при този маршрут са с 50% по-високи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украинското зърно и България: Дотук е както искаме

Задава ли се ново удължаване на забраната за внос на украинско зърно?

Ще могат ли украинските кораби със зърно да преминават през Босфора и Дарданелите?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички