Засега България извоюва каквото искаше за украинското зърно


Засега България извоюва каквото искаше за украинското зърно
Снимка: iStock

2373

През септември ще се решава дали да се махнат ограниченията за внос на украинско зърно в 5 държави в Европейския съюз, включително България. Това стана ясно след заседание на ресорния Европейски съвет.

Засега ограниченията са до 15 септември, а Украйна вече поиска те да бъдат махнати.

В обща позиция, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия поискаха ограниченията да останат до края на 2023 година. Германия и Франция обаче се обявиха против. В крайна сметка Съветът на ЕС стигна до компромис - забрана на продажбите на местните пазари на петте източноевропейски държави, като същевременно се запазят транзитните маршрути отворени за преминаване на украинско зърно.

Брюксел работи "много интензивно" с петте държави-членки на ЕС и Украйна, за да се опита да намери решение, каза говорител на комисията. "Тези мерки са целеви и временни. Те бяха въведени за много специфична ситуация на логистични затруднения и улесняване на търговията, която се случваше в тези граничещи страни", каза говорителката Мириам Гарсия Ферер, предаде БГНЕС. ЕК обаче е на позиция, че не може да налага решение, след като няма единомислие в Европейския съвет.

ЕС увеличи вноса на украинско зърно след руската инвазия, за да увеличи приходите за Киев. Но страните от ЕС по границата на глобалната селскостопанска сила започнаха да забраняват вноса, след като техните фермери протестираха, че пренасищането с украинско зърно натиска цените надолу.

Всяко удължаване на ограничителните мерки би било "абсолютно неприемливо и откровено антиевропейско", каза украинският президент Володимир Зеленски, визирайки и спряната зърнена сделка в Черно море, напомня в. "Сега".

ОЩЕ: ЕК не е получила искане за удължаване забраната за внос на украинско зърно

 

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички