Народните представители решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна


Народните представители решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна
Снимка: iStock

2022

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предава БТА.

„Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, гласи решението на НС.

Решението за позицията на България за превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

В пленарната зала беше изслушан земеделският министър Кирил Вътев, който призна, че досега е подкрепял удължаването на забраната за внос, но е променил решението си вчера, след като на заседанието на кабинета е чул икономическите показатели и прогнозите, че няма да има тежки последствия за българската икономика. Вътев обясни, че все пак ще се затегне контрола върху вноса на украинска продукция, тъй като не отговаря на стандартите на ЕС. Министър Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно

От ГЕРБ-СДС коментираха, че днешното решение няма никакво значение, защото така или иначе забраната отпада на ниво ЕС. „Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети“, отбеляза Десислава Танева, цитирана от БНТ.

От ПП-ДБ отново изтъкнаха аргумента, че ще поевтинеят всички стоки в страната. „Трябва да сравним кое е по важно – да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 млн. човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на годишно“, заяви Кирил Петков.

Срещу отмяната на забраната реагираха от „Възраждане“, БСП и ИТН.

„Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни“, заяви Деян Николов от „Възраждане“.

„По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители“, допълни Иван Иванов, „БСП за България“.

„Ние няма да подкрепим това решение в НС, но това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Предстоят разговори със земеделските производители, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната.

Украинският президнет благодари

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна каза, че е благодарен на България, че не удължава ограниченията върху износа на украинско зърно от 15 септември нататък, предаде Reuters.

 

 

„Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност“, написа още Зеленски в социалната медия X.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ще процедира правителството, ако вносът на украинско зърно бъде възстановен?

След отмяната на забраната за внос: Зърнопроизводителите излизат на протест

България се отказа от забраната за внос на украинско зърно

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички