Какво печели Русия от забраната за внос на украински храни в ЦИЕ?


Какво печели Русия от забраната за внос на украински храни в ЦИЕ?
Снимка: iStock

4827

Русия може да се възползва от забраната за внос на украински селскостопанкси стоки, въведени от няколко държави от Централна и Източна Европа, за да преустанови „зърнената сделка“, по силата на която Украйна изнася зърно от 3 от своите пристанища в Черно море, пише CNBC.

Още на 13 април Министерството на външните работи на Русия намекна, че сделката с Украйна за отваряне на 3 от черноморските пристанища едва ли ще продължи да действа след 18 май. Москва обвинява украинската страна в опит да блокира споразумението, като предизвиква „задръстване“ на Босфора. Според външното министерство украинските власти взимат подкупи от корабите, за да ускорят регистрацията им по зърнената инициатива. Перспективите за удължаването на зърнената сделка остават мрачни

В момента в Черно море има блокирани 50 кораба, които чакат да бъдат натоварени, гласи съобщение на ООН, наблюдател на инициативата. Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че причината за това „задръстване“ е Русия, а Киев допълва, че Москва бави проверките на корабите в териториалните води на Турция.

По силата на споразумението за износа на храни, подписано миналото лято, съвместни екипи от Турция, Русия, Украйна и ООН проверяват влизащите и излизащите от пристанищата кораби, за да не се използват тези канали за внос на оръжия за украинските военни. От 1 август 2022 г. по това споразумение от Украйна са изнесени 27,5 млн. тона зърнени храни, според справка на ООН. Основни дестинации са Китай (6,6 млн. тона), Испания (4,9 млн. тона) и Турция (3 млн. тона). Не за всички товари обаче това е крайна дестинация. Колко зърно е изнесла Украйна за сезон 2022/2023?

Според статистиката на ООН в България по инициативата са влезли 68 800 тона селскостопански стоки от Украйна.

Според позицията на руското външно министерство отпреди няколко дни Западът продължава да ограничава износа на руска пшеница и торове, причина за продоволствената криза преди месеци.

Страните от ЕС не са въвели санкции върху износа на храни и селскостопански продукти от Русия, но доставчиците на услуги – застрахователи, корабособственици и пр., внимават в партньорството с Русия. Москва очаква Украйна да позволи износа на амоняк, но преди месеци Киев се обяви против. Доставките на амоняк обаче се извършват през тръбопровод, пресичащ територията на Украйна – от руския град Толиати до пристанището в Одеса. Амонякът е силно запалим и под заплахата от ракетни удари от руските военни върху обекти от гражданската инфраструктура, транзитът му е много опасен.

През последните дни Полша, Словакия и Унгария забраниха вноса на селскостопански продукти от Украйна, за да защитят родните производители. Цените на украинската пшеница, слънчоглед и други култури се оказаха значително по-ниски от тези в региона. България също забранява временно вноса на храни от Украйна, обяви днес министърът на земеделието Явор Гечев. Отворени ще са само транзитните коридори за украинската продукция. Очаква се и Румъния до дни да се присъедини към забраната, посочва CNBC. България официално спря вноса на зърно от Украйна

ЕК отпусна 56 млн. евро помощ за фермерите в Полша, България и Румъния, като се готви и нов пакет.

Междувременно след двустранни преговори Варшава и Киев се разбраха транзитът на украински стоки да продължи през Полша – товарите ще са под конвоя на полските власти. Със специална наредба ще се забрани опцията за промяна на дестинацията по време на пътуването на пратката.

Още в първите месеци на войната ЕС позволи т.нар. „коридори на солидарността“, които да се използват от украинските фермери за износа на продукция, след като Русия блокира украинските пристанища в Черно море. Целта беше продукцията да се изнесе от Европа през пристанищата на ЕС. Но заради „задръстване на каналите“, отбелязват властите в ЦИЕ, продукцията остана на пазара в региона, а не продължи към своите дестинации.

Преди началото на войната Украйна беше основен доставчик на зърно за Световната програма по прехрана (WFP) на ООН. Властите в страната предприеха няколко инициативи, с които да се върнат позициите и възстановят доставките на храни до най-нуждаещите се. Една от тях беше инициативата Grain from Ukraine, в която участва и България.

Тя беше анонсирана в края на ноември 2022 г., когато Украйна отбеляза годишнина от „Голодомор“, признат от НС официално като геноцид срещу украинския народ. Целта на програмата беше участващите държави да купят зърно от малки или средни по големина ферми в Украйна и да го доставят до държави застрашени от глад – Етиопия, Судан, Сомалия, Йемен, Конго и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руският външен министър ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

Служебният кабинет забранява вноса на храни от Украйна

Нови условия: Какво иска Русия, за да удължи зърнената сделка?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички