Киев предупреди: Зърнената сделка е застрашена


Киев предупреди: Зърнената сделка е застрашена
Снимка: iStock

3034

Инспекциите на кораби, изнасящи зърно от Украйна, са възобновени след вчерашното прекъсване, по време на което корабният коридор през Черно море беше застрашен от затваряне, обяви днес руското външно министерство, цитирано от Reuters, а информацията е на националната новинарска агенция РИА.

"Неспазването на изискванията по сделката от Украйна доведе до вчерашното прекъсване", заяви представител на министерството, цитиран от новинарската агенция и добави, че проблемът обаче вече е разрешен.

Вчера Киев обяви, че инициативата, която позволява безопасен черноморски износ на украинско зърно, е застрашена от „спиране“, след като Русия блокира проверките на участващите кораби в турски води.

Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след началото на войната в Украйна миналата година, но достъпът до 3 от тях беше разрешен през юли съгласно сделка между Киев и Москва, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Споразумението, което трябва да помогне за облекчаването на световната хранителна криза, беше удължено през март, но Украйна отбеляза, че броят на товарните кораби, които преминават през Босфора, превозващи украински земеделски продукти, е изключително малък.

„За втори път от 9-те месеца на действие на Инициативата за зърно не е изготвен план за инспекция (за участващите кораби) и нито един кораб не е проверен“, обяви във Facebook пост Министерството на възстановяването на Украйна, озаглавен „Инициативата за зърно е заплашена от спиране“.

Подчертавайки пречките в Босфора, посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк написа в Twitter, че над 50 кораба чакат одобрение да отидат до украинските пристанища, „за да натоварят зърно, което ще нахрани нуждаещите се“.

Русия не отговори на коментарите на Бринк, нито на казаното от министерството, но Кремъл посочи, че перспективите за подновяване на зърнената сделка „не са толкова големи“.

Москва твърди, че отделна сделка, според която ООН се съгласи да помогне на Русия с износа на храна и торове, не работи.

Украинското министерство на възстановяването заяви, че руските представители на Съвместния координационен център работят по „неприемлив“ план за инспектиране на плавателните съдове, противоречащ на условията на инициативата.

„През последните 3 дни руски инспектори са отказали да регистрират 3 кораба без никакво обяснение“, според позицията на министерството.

„Украйна категорично отхвърля последните искания на Русия и се противопоставя на нейната намеса в работата на украинските пристанища“, коментира министерството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нови условия: Какво иска Русия, за да удължи зърнената сделка?

Русия съкрати срока на зърнената сделка, има условия за продължавато ѝ

Русия удължи зърнената сделка

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички