Русия се съгласи на удължаване на зърнената сделка само с 60 дни


Русия се съгласи на удължаване на зърнената сделка само с 60 дни
Снимка: iStock

3136

Зърнената сделка, съгласно която Украйна може да изнася зърно от три от пристанищата си в Черно море, ще бъде удължена автоматично с още 60 дни. Това обяви зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко. Пред ТАСС той съобщи, че Москва се стреми да премахне всички санкции, спиращи достъпа на руската селскостопанска продукция до световните пазари.

От ООН обаче посочват, че през ноември 2022 г. е договорено автоматично продължаване, ако и двете страни нямат възражения, за срок от 120 дни. В съобщение до медиите от организацията отчитат позитивния ефект от сделката за световната продоволствена сигурност и работят за пълното му изпълнение.

Турция, която е медиатор между двете държави, също посочи, че разговорите на този етап продължават.

Западът всъщност не санкционира износа на храни и селскостопански продукти от Русия, но доставките са обект на вторични санкции – производителите трудно намират кораби, които да прекарат стоката, застрахователи за товарите и други ограничения. Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка

Зам.-министърът Александър Грушко отбелязва пред ТАСС за спрени доставки на селскостопанска техника заради войната в Украйна. Именно заради тези ограничения преди дни Москва заяви, че споразумението, постигнато миналия юли със сътрудничеството на ООН и Турция, не се спазва изцяло. Тогава възникнаха и опасения, че сделката, чийто краен срок беше 18 март, няма да бъде продължена. Преди крайния срок: Русия поражда съмнения за подновяването на зърнената сделка

По силата на споразумението Украйна е изнесла 24 млн. тона зърнени храни през последните месеци. Според статистика на ООН 55% от количествата са били насочени към развиващите се страни.

Текстовете на споразумението предвиждат строг контрол на влизащите и излизащите кораби от съвместни екипи, които да гарантират, че коридорите не се използват за превозване на оръжия.

В първите месеци на войната движението на корабите от украинските пристанища беше блокирано, което предизвика рязък скок в цените на храните на глобалните пазари. Украйна, заедно с Русия, са водещи износители на пшеница и на други зърнени храни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия удължава срока на зърнената сделка, но има условие 

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с една година 

Зърнената война на Путин

Украйна може да изнесе до 60 милиона тона зърно, ако Русия вдигне морската блокада

Украйна намери начин да изнася зърното си по море

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички