Продоволствена криза? Русия засили съмненията за удължаването на зърнената сделка


Продоволствена криза? Русия засили съмненията за удължаването на зърнената сделка
Снимка: iStock

3305

Русия обяви, че ключовото споразумение за осигуряване на безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна се изпълнява само наполовина и по този начин засили съмненията дали ще позволи удължаване на споразумението, което изтича следващата седмица, предава Reuters.

Черноморската зърнена инициатива, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи украинско зърно, блокирано от руската инвазия, да бъде безопасно изнасяно от 3 украински пристанища.

Споразумението беше удължено със 120 дни през ноември и ако нито една страна не възрази, трябва да бъде подновено на 18 март. Москва обаче вече даде да се разбере, че ще се съгласи на удължаване, само ако бъдат отменени ограниченията, засягащи собствения ѝ износ. Русия удължава срока на зърнената сделка, но има условие

Износът на земеделски стоки от Русия не е изрично обект на санкции от Запада, но според Москва санкциите върху нейната разплащателна, логистична и застрахователна индустрия са пречка пред възможността ѝ да изнася собствено зърно и изкуствени торове.

„Все още има много въпроси за крайните получатели за това къде отива по-голямата част от зърното. И разбира се, въпроси за втората част от споразумението, които са добре известни на всички“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия е недоволна от това, че изнасяното украинско зърно по зърнената сделка отива към богати страни. „Втората част“ се отнася до меморандум за разбирателство с ООН, улесняващ износа на руски храни и изкуствени торове.

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че зърненото споразумение е част от плана на страната за прекратяване на войната и трябва да бъде удължена за неопределено време. Украйна иска удължаване на зърнената сделка с една година 

Агенция Интерфакс Украйна цитира Андрий Йермак, че всеки намек за прекратяване на зърнената сделка е равен на „натиск върху посредниците ѝ – Турция и ООН“. „Тя най-малкото трябва да бъде удължена със същия срок като преди“, подчерта Йермак.

Зеленски и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш проведоха разговори в Киев в сряда за удължаване на сделката и по думите на Гутериш тя е от „изключително значение“.

„Засега няма планове за преки разговори между Гутериш и Владимир Путин“, обяви Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че т.нар. от него „две части“ на споразумението – гарантиращи безопасен износ на украинско зърно и отменящи пречки за руския износ, са „неразривно свързани“. „Първата част се изпълнява и ние изпълняваме всичките си задължения в това отношение наред с нашите турски колеги. Втората част изобщо не се прилага“, подчерта Лавров. Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка

По думите му ако става въпрос за сделка, това е пакетна сделка. Според Лавров може да се удължи само това, което вече се прилага, а ако пакетът се прилага наполовина, тогава въпросът за удължаването става доста сложен.

Генералният секретар на Конференцията по търговия и развитие към ООН Ребека Гринспан трябва да обсъди зърнената сделка с високопоставени руски представители в Женева следващата седмица.

Според данни на ООН досега Украйна е изнесла над 23 млн. тона основно царевица и пшеница на базата на инициативата. Водещите дестинации за доставките са Китай, Испания, Турция, Италия и Нидерландия.

„Износът на украински, а също и на руски, храни и изкуствени торове е от ключово значение за глобалната продоволствена сигурност и цените на храните“, заяви Гутериш.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зърнената война на Путин

Украйна може да изнесе до 60 милиона тона зърно, ако Русия вдигне морската блокада

Украйна намери начин да изнася зърното си по море

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички