Украйна иска удължаване на зърнената сделка с година, включва нови пристанища


Украйна иска удължаване на зърнената сделка с година, включва нови пристанища
Снимка: iStock

3296

Украйна ще поиска тази седмица Турция и ООН да започнат преговори за удължаване с поне още година на черноморската сделка за износ зърно, като бъдат включени и пристанищата на град Николаев, предава Reuters.

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износ на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, освен ако не се договори ново удължаване. 

Юрий Васков, зам.-министър на инфраструктурата на Украйна, заяви, че тази седмица Киев ще направи официално предложение относно необходимостта от удължаване на сделката. Той поясни, че все още не е определена конкретна дата за преговорите, които преди това се проведоха в Турция.

Ще поискаме да го удължим не със 120 дни, а поне с една година, защото украинският и световният селскостопански пазар трябва да могат да планират тези обеми на износ в дългосрочен план“, обясни Васков.

По думите му Украйна ще настоява за увеличаване на броя на проверяващите екипи, „за да се елиминира струпването на кораби, чакащи за проверка“. Украйна многократно е обвинявала Русия, че бави проверките на кораби, превозващи украински селскостопански стоки, което води до по-малко доставки и загуби за търговците. Русия пък отхвърли тези обвинения, като заяви, че изпълнява всичките си задължения по сделката за износ на зърно. Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка

Васков посочи, че от ноември насам ситуацията с проверките не се е променила и има само три проверяващи екипа от руска страна.

„Няма положителна динамика. Същевременно ООН, Турция и Украйна са готови да правят по 40 проверки на ден, ако е необходимо. А такава нужда има – около 140 кораба чакат за проверка“, подчерта той.

Потенциал за увеличаване на износа

Украйна е основен световен производител и износител на зърно. Но към 20 февруари износът от страната е намалял с 28,7% до 30,3 млн. тона през сезон 2022/2023 заради по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от войната.

Киев изнася около 3 млн. тона селскостопански продукти месечно съгласно сделката. Но според Васков Украйна е успяла да изнася по 6 млн. тона месечно от пристанищата в Одеска област и може да го увеличи до 8 млн. тона, ако в споразумението се включи и Николаев.

Въпреки спада на зърнената реколта през 2022 г. до около 54 млн. тона от рекордните 86 млн. през 2021 г., най-малко 30 млн. тона зърно все още са в силози и подлежат на износ, смята Министерството на земеделието. Украйна може да изнесе до 60 милиона тона зърно, ако Русия вдигне морската блокада

По думите на Васков пристанищата на Николаев, от които се реализираше 35% от украинския износ на храни преди войната, са готови да се присъединят към инициативата и ще им трябват най-много 2 седмици, за да започнат да работа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зърнената война на Путин

Пшеницата и царевицата поевтиняват, украинското зърно се срина

Украйна намери начин да изнася зърното си по море

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички