Украйна намери начин да изнася зърното си през Черно море


Украйна намери начин да изнася зърното си през Черно море
Снимка: iStock

9106

Украйна е изпратила около 80 000 тона зърно в румънското пристанище Констанца като се очаква да пристигне още зърно, съобщава управителят на пристанището, цитиран от Reuters. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?

Морските пристанища на Украйна са блокирани от руската инвазия преди два месеца и страната, основен селскостопански производител, е принудена да изнася с влакове през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав в Румъния. Черно море остава основна артерия за доставки на зърно и петрол.

Около 80 000 тона зърно вече е пристигнало в Румъния. То е складирано в силози, а част от него е натоварено на кораб, казва управителят на пристанището в Констанца Флорин Гойдя пред Reuters. Други около 80 000 тона са договорени и вече са на път, посочва той.

Търговски пътища

Зърното е пристигнало или с влак или на баржи по река Дунав, а румънското пристанище има възможност да поеме допълнителен износ на зърно. През порта на Констанца, който има капацитет за складиране от около 2 милиона тона, са изнесени около 24 милиона тона зърно миналата година.

По-рано този месец министърът на транспорта Сорин Гриндяну заяви, че правителството, което се отказа от таксите за пристанищни услуги за украински товари, планира да отвори отново железопътната линия от съветската епоха в пристанището си в Галац на река Дунав, което ще позволи да се ускори транспортът на зърно. Все още не е ясно кога ще бъде отворена тази линия, тъй като се нуждае от рехабилитация.

Миналата седмица украинските граничари са затворили няколко корабни пътища в устието на река Дунав поради плаващи мини в Черно море, според аналитичната компания APK-Inform.

Но според министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба това е шанс за засилване на инфраструктурата на Дунав и търговските пътища. "Това е истинският голям шанс река Дунав да стане още по-икономически изгодна, важна и да свърже по-добре страните от Черноморския регион със западноевропейските страни по отношение на търговията", каза Кулеба по време на посещението си в Букурещ.

Проблемът със съхранението

Въпреки войната украинските фермери продължават да обработват земите си, но се задава нов проблем: къде да съхраняват новата реколта. Руската инвазия започна по време на пиковия период на износа на царевица от Украйна, оставяйки огромен обем зърно в стопанствата, тъй като пристанищата бяха затворени. Бивш министър предрича все по-високи цени на брашното, хляба и олиото

Макар че някои култури все още се транспортират по железопътен и шосеен път, ще са необходими поне 10 месеца, за да се изчистят текущите излишъци от реколта, пише в бележка базираната в Киев аналитична компания UkrAgroConsult. Освен това до 5% от комбайните в страната са повредени от войната, а други 15% са в райони, до които украинците не могат да стигнат, твърдят агроекспертите.

Това може да доведе до недостиг на място за съхранение на земеделските производители до есента, макар да се очаква реколтата да се свие с наполовина спрямо миналата година, предава Bloomberg.

Очаква се да има достатъчно място за първите събрани култури като пшеницата. Има риск за съхранението на други зърнени култури като царевицата, които се жънат по-късно, освен ако не се възобнови търговията по море. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Според Международния съвет по зърното запасите от зърно в Украйна преди следващите реколти ще бъдат 4 пъти по-големи от нормата. "Ако блокадата на Черно море от руски военни кораби продължи до септември, това може да бъде сериозна пречка за по-нататъшното развитие на селскостопанския сектор", казва анализаторът на UkrAgroConsult Марина Маринич.

Напълно вероятно е някои фермери да трябва да оставят царевица на нивите до следващата пролет, което със сигурност ще се отрази на качеството и цената на зърното, добавя тя.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички