Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата


Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата
Снимка: БГНЕС

10770

Ситуацията около Украйна доведе до рязко увеличение на международните котировки за пшеница и фуражна царевица, като цените на тези продукти се увеличиха съответно с 4,5% и 5% през седмицата. Това сочат данни, публикувани в неделя от асоциацията на италианските земеделски производители Coldiretti, предаде БГНЕС.

"Притеснението е, че вероятният конфликт може да увреди инфраструктурата и да блокира доставките от черноморските пристанища, ограничавайки наличността на глобалните пазари и да доведе до реален риск от глад и социални вълнения", гласи становище на асоциацията. "Украйна е третата по големина в света износител на пшеница в света, а Русия е най-големият, заедно те представляват около 1/3 от световната търговия", посочва още италианската браншова организация. Тревожна жътва и провал на реколтата

В края на януари президентът на италианската земеделска асоциация Confagricoltura Масимилиано Джансанти предупреди, че ситуацията около Украйна може да се отрази негативно на световния пазар на зърно.

Устойчива тенденция

Пшеницата сериозно поскъпва през цялата 2021 г. заради климатични проблеми, промяна в митата на големи пазари като Русия и Аржентина, както и поскъпващите торове заради скока в цените на природния газ.

Световното потребление на пшеница расте значително по-бързо от производството. Години наред ножицата между потребление и производство е била относително широка, но през последните години тя видимо се стеснява. Всичко това кара държави като САЩ, Австралия, Русия, Украйна и др. да увеличават площите, засети с пшеница, но въпреки това световните запаси намаляват.

В резултат на тези фактори през 2021 г. цените на пшеницата надхвърлят психологическата граница от 300 долара за тон, включително и в България, което не е слчувало от десетилетия.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички