Тревожна жътва и провал на реколтата


Тревожна жътва и провал на реколтата
Снимка: БГНЕС

18202

Тревожна жътва, ниски добиви и слаба реколта. Това е картината на тазгодишната кампания по събиране на зърното.

След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога и очакват големи загуби. "Много ни е тревожна жътвата тази година", признава пред БНР Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

Тя и колегите ѝ са неприятно изненадани от слабата реколта, която на места се е сринала до абсурдните 100 кг на декар.

В Добруджа добивите са 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг. Северозападът стои малко по-добре, по-прилична реколта се очертава и на места в Южна България, но положението е много тежко в Бургаско, Сливенско, Ямболско, разказва Мариела Йорданова.

"Никой не е предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата. Все още не можем да преодолеем шока от това, което се случва по нивите", подчертава зърнопроизводителят.

Заради засушаването страдат царевица, слънчоглед и други пролетни култури. Зърнопроизводителите се надяват се прогнозите за сухо и горещо лято да не се сбъднат и да завали.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Йорданова. "Зърното е борсова стока. Макар и голям производител, България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки", изтъкна тя.

Слабата реколта ще създаде проблем и при изплащането на рентите, на които разчитат много собственици на земи. Няма да има и инвестиции в зърнопроизводството. "Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март", допълни зърнопроизводителят.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Само една застрахователна компания предлага подобен продукт", посочва тя.

В България липсва и система за управление на риска от климатични проблеми и климатични аномалии. "Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", признава Мариела Йорданова.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички