Русия има нови условия за удължаването на зърнената сделка


Русия има нови условия за удължаването на зърнената сделка
Снимка: iStock

3631

Русия отправи ново предупреждение към Запада по отношение на сделката за износ на зърно с Украйна, като заяви, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да удължи Москва срока на действие на споразумението след 18 май, става ясно от съобщение на руското външно министерство.

Споразумението, договорено през юли с посредничеството Турция и ООН, осигури на украинските доставки на зърно безопасен коридор в Черно море, след като бяха блокирани с началото на войната с Русия.

Москва, чиято икономика е пряко засегната от западните санкции, многократно заплашваше да се откаже от споразумението, ако останат пречки пред собствения ѝ износ.

В изявление от днес руското външно министерство заяви, че „е трудно да се говори за по-нататъшно разширяване на „Черноморската инициатива“ след 18 май“, ако Москва не вижда никакъв напредък. Русия удължава срока на зърнената сделка, но има условие

Санкции върху руския износ на храни и торове за световните пазари няма, но проблемите са заради вторичните такива, наложени на корабни и застрахователни компании и на банки.

Външното министерство представи списък с условия за удължаване на зърнената сделка, включително разрешаване на Руската селскостопанска банка да се свърже отново с платежната система SWIFT. Освен това доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги също трябва да се възобновят, се казва в изявлението.

Условията на Москва включват също възобновяване на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

Освен това външното министерство поиска отмяна на ограниченията върху застраховките и достъпа до пристанища и на санкциите срещу компании, свързани с производството и транспорта на храни и торове.

От юли насам сделката позволи износа на над 27 млн. тона зърно и селскостопански продукти, като беше подновявана 2 пъти.

При удължаването на договореностите през март Русия заяви, че сделката ще бъде валидна 60 дни вместо предвидените 120 дни в първоначалното споразумение. Русия съкрати срока на зърнената сделка, има условия за продължавато ѝ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия удължи зърнената сделка

Преди крайния срок: Русия поражда съмнения за подновяването на зърнената сделка

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с една година

Русия иска отмяна на санкциите, за да поднови зърнената сделка

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички