България временно забранява вноса на зърнени култури от Украйна


България временно забранява вноса на зърнени култури от Украйна
Снимка: Facebook

2486

Министерският съвет прие решение за временна забрана за внос на зърнени култури от Украйна. Имаме продукция за няколко милиарда и ако не вземем мерки, няма да можем да я пласираме. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на съвместен брифинг с министъра на икономиката Никола Стоянов в Министерския съвет. 

Решението влиза в 24 април и ще продължи до 30 юни.

По думите на Гечев има положителни тестове за неразрешени препарати от ЕС, има и държави, които са унищожили продукция.

България ще чака „зелена светлина“ от ЕК за това решение. „Надяваме се това да даде глас за искане на решение от ЕК на проблема. Когато една държава има проблеми, целият ЕС, има проблеми“, отбеляза той.

По думите му обаче забраната не се отнася до т.нар. коридори на солидарност, т.е. няма да засегне транзита на зърно през България до трети страни.

Икономическият министър Никола Стоянов обясни, че това е една крайна мярка, но са принудени, след като няколко държави – Полша, Унгария и Словакия – през последните дни предприеха едностранно такива мерки и рискът за България се увеличи сериозно „Подкрепата ни за Украйна продължава, диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес отново ще има среща. Има сериозно разбиране колко важен проблем е това за нас. Земеделието е голяма част от икономиката, 16% от заетите е в селскостопанския сектор. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати“, заяви Никола Стоянов.

Той изтъкна обаче, че очакват трайно решение от ЕК да се гарантира, че това са коридори за солидарност и коридори за транзит, а не нещо друго.

Земеделският министър увери, че няма условия за повишаване на цените, пазарът така или иначе е пренаситен, предстои и жътва и добави, че ще си партнират с производителите за пласиране на продукцията. Той призова да се използва този прозорец за продажба на българската продукция. За първи път: Милиони тонове зърно стоят неизползвани по родните складове

„Искаме общоевропейско решение преди 30 юни. Надяваме се пазарът да реагира, засега имаме разбиране със земеделските производители без вдигане на цените. Разликата между миналата година е, че имаме много по-големи количества зърно“, подчерта още Гечев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Служебният кабинет забрани вноса на храни от Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички