Горанов: От 15 юли стартират проверките на застрахователните компании у нас


Горанов: От 15 юли стартират проверките на застрахователните компании у нас
Снимка: БГНЕС

2880

Провеждането на стрес тестове на застрахователните компании в България ще се проведе по предварително заложения график. Проверките ще започват на 15 юли. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде Фокус.

„В кабинета на министър-председателя се получи подобно писмо от ЕОП, в което се изказваха някои притеснения от начина, по който е организиран процеса по подбор на доставчиците на услугата – одиторски компании в случая. Отговорът, който изпратихме до нашите партньори е, че Комисията за финансов надзор е независима, но Министерство на финансите и Българската народна банка участват в наблюдаващия комитет, който организира и наблюдава протичането на прегледа на качеството на активите и в последствие стрес тестовете в небанковия финансов сектор”, обясни министър Горанов

По думите му е имало няколко теми за дебат, основна сред които е въпросът за начина, по който трябва да протече оценката на застрахователните компании. Министерство на финансите и европейската регулаторна комисия са единодушни по този въпрос. "Очакваме само да видим по какъв начин Комисията по финансов надзор ще приложи регулациите, но процеса върви нормално и няма причина за някакви притеснения.", допълни финансови министър.

Според него при небанковия финансов сектор няма същите рискове, както при банковия, защото в този сектор липсва възможност за ликвиден натиск .

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички