МАЕ: Пренасищането на петролните пазари ще продължи


МАЕ: Пренасищането на петролните пазари ще продължи
Снимка: Getty Images / Guliver

2621

Светът ще продължи да трупа излишни петролни запаси през голямата част от настоящата година, тъй като процесът на намаляване на добива в САЩ ще отнеме доста време, докато Иран ще повиши своето производство. Това прогнозира Международната енергийна агенция (IEA), цитирана от националното радио.

Агенцията също така предупреди, че е малко вероятно страните-членки на ОПЕК да постигнат споразумение с останалите основни производителки за намаляване на раздуващото се петролно производство.

Поради всички тези аргументи IEA намали своите прогнози за растежа на търсенето на петрол през 2016 година до повишение с едва 1,16 млн. барела на ден от петгодишния връх в потреблението през миналата година, когато беше отчетен дневен растеж от 1,6 млн. барела.

Международната енергийна агенция намали и прогнозата си за добив на суров петрол от ОПЕК със 100 000 барела на ден до 31,7 млн. барела, като тези данни са доста по-ниски от регистрирания през януари ежедневен добив в размер на 32,63 млн. барела.

"Упоритите спекулации в последно време за възможна сделка между ОПЕК и останалите водещи производители, които не са членки на картела, относно съвместно намаляване на производството изглеждат точно това – само спекулации, като вероятността за координирани съкращения е много малка", посочи IEA в своя последен месечен доклад за състоянието на пазара на "черно злато".

През последните 18 месеца цените на петрола се сринаха до под 30 долара за барел от през нива около 115 долара, след като ОПЕК увеличи съществено добива, за да запази пазарния си дял и за да попречи на по-скъпия добив на своите конкуренти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички