Мейл с опасен вирус използва Windows 10, за да подлъгва потребители


Мейл с опасен вирус използва Windows 10, за да подлъгва потребители
Снимка:

1916

Кибер престъпниците се възползват от ентусиазма около операционната система Windows 10, като разпространяват подвеждащи имейли за обновяване, които съдържат опасен вирус. Жертвите може да загубят достъпа до данните си и да бъдат изнудвани да плащат за декодирането им. Това предаде TechNews.

Милиони потребители по целия свят вече са обновили системите си до Windows 10, а други чакат реда си на опашка. Microsoft съобщи, че са й необходими още няколко дни и дори цяла седмица, за да изпълни всички предварителни заявки.

Именно от това се възползват злонамерени лица. Те изпращат на потребителите имейли с предложение за инсталиране на Windows 10, съобщи ubergizmo.com, позовавайки се на доклада Talos Group на Cisco.

Фалшивите писма трудно се различават, тъй като идват от реален домейн microsoft.com. В тях обаче е прикачен файл, за който се твърди, че съдържа Windows 10, но всъщност в него се крие програмата CTB-Locker.

Ако бъде инсталиран, въпросният софтуер кодира данните на компютъра и изисква от жертвата да плати определена сума за декодирането им. В противен случай данните ще бъдат загубени завинаги.

Експертите препоръчват на потребителите да не отварят подобни писма и да изчакат официалното обновление от Microsoft. Системата сама ще им съобщи кога могат да инсталират новата ОС на компютрите си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички