Павлова: 300 млн. лева ще бъдат инвестирани в развитието на Южен централен район


Павлова: 300 млн. лева ще бъдат инвестирани в развитието на Южен централен район
Снимка: БГНЕС

2709

Инвестиции на стойност 300 милиона лева ще бъдат вложени в развитието на Южен централен район по линия на програми за финансиране, по които работи министерството. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум „Да!На българските региони“, който се проведе в Кърджали.

През този програмен период фокус на Оперативна програма „Региони в растеж“(ОПРР) е градското развитие. Основната цел на кампанията е да съдейства за развитието на българските региони, като очертае възможностите за разрешаването на проблемите на областните градове и на по-малките населени места в тях. Предвидени са 1.5 млрд. лева, който са близо половината от ресурса на програмата, за най-големите общини, а останалите ще бъдат разпределени за провеждането на реформи в образованието и здравеопазването, както и развитието на инфраструктурата, съобщиха от МРРБ.

По думите на министъра подобряването на инфраструктура и засилването на икономика са най-важните аспекти от развитие на регионите. Основните кампании на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) целят да разрешат проблемите в най-малките населени места и да подобрят възможностите им за икономическо развитие.

По отношение на пътната инфраструктура министърът подчерта, че европейските инвестиции в тази сфера намаляват и са необходими повече приходи от плащания за ползване на републиканските пътища, за да се поддържа качеството на пътищата. Това е обвързано с въведената вече и у нас тол система такса за тежкотоварните автомобили. Павлова припомни още, че 160 млн. лв. ще бъдат предоставени целево за инфраструктурата в спешната помощ. Във всички областни градове и в 170 малки населени места ще бъдат създадени или реновирани и оборудвани спешни центрове. Ще бъдат закупени 400 специализирани линейки, за да се осигури необходимата специализирана помощ на всички нуждаещи се.

На форума беше засегнат и проблемът за намиране на квалифицирани работни кадри, с който много често се сблъсква бизнесът напоследък. Министърът обясни, че решението на този казус е заложено в планираното инвестиране на 200 млн. лева за подкрепа на професионалните гимназии. Направена е прироритизация по сектори за всеки отделен район, на база, на която се разпределят финансите за най-подходящите училища. „Целта е младите хора да останат в региона, в който живеят“, заяви Павлова.

Важен фактор за развитието на регионалния бизнес са финансовите инструменти на принципа на публично-частното партньорство, съфинансирано от европейските фондове, отбеляза тя. 12% от бюджета на ОПРР са заделени за фондове за градско развитие и за развитие на туристическа инфраструктура. Със стартов капитал от близо 300 млн. лв. могат да бъдат създадени фондове, които с инвестициите от финансовия сектор и бизнеса могат да се мултиплицират и да допринесат за развитието на регионите, допълни тя.

Министърът посочи, че успешен пример в тази посока е инициативата, реализирана през предишния програмен период с финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие“, чрез която са изпълнени проекти за тържища, пазари, аквапаркове, завод за автомобилни части, медицински център и частно училище.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички