Производителите на ток ще внасят 5% от приходите си във фонда за енергийната сигурност


Производителите на ток ще внасят 5% от приходите си във фонда за енергийната сигурност
Снимка: БГНЕС

1951

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, според които държавните "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще внасят 5% от приходите си в новосъздадения Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Това съобщи Actualno.com.

Новите текстове бяха подкрепени от 104 депутати, 13 гласуваха "против", 11 се въздържаха.

В момента вноски правят производителите на ток. Очакванията са с промените във фонда да влизат около 30 милиона лева годишно.

Фондът ще управлява парите, с които ще се компенсира недостига на средства за покриване на разходите на обществения доставчик заради задълженията му. Компенсирането на недостига на обществения доставчик със средства от фонда ще се извършва всеки месец.

Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС. Парите и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, като средства и операции на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

Фондът ще се ръководи от управителен съвет в 7-членен състав, като министърът на енергетиката ще назначава председател на управителния му съвет и ще утвърждава правила за представителство в управителния съвет. Членове на управителния съвет на фонда ще са по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия.

Средствата по фонда ще се разходват за издръжка, свързана с осъществяване на дейността и за компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93а, определени с решение на комисията, включително за минал регулаторен период.

Още по времето на дебатите в ресорната комисия от ГЕРБ посочиха и аргументи да няма скок на тока от юли. От БСП казаха, че биха подкрепили промяната, ако и частните газо- и електропреносни дружества също бъдат задължени да плащат подобна такса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички