Работодателите поискаха връщане на старата цена на тока - иначе протест


Работодателите поискаха връщане на старата цена на тока - иначе протест
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3599

Искаме от 1 ноември цените на електроенергията да бъдат такива, каквито бяха на 1 август тази година. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев в специална пресконференция на бизнес организациите относно новата цена на тока. Говорим за узаконен грабеж, добави колегата му Васил Велев от АИКБ. Работодателите обявиха, че ще протестират на 30 септември тази година – отново, след протеста в средата на лятото.

Исканията на бизнеса

Бизнесът иска пътна карта за реформи в енергетиката, подчерта председателят на БСК. Ако не променим енергетиката, оставаме с нискоконкурентна икономика, добави той. Организациите искат отмяна на преференциалните цени за изкупуване на ток, произвеждан от централи, работещи с животинска тор. Освен това бизнесът настоява за мораториум върху преференциалните цени за изкупуване на зелен ток – не само ВЕИ. Става въпрос за всички, заработили след 01.10.2015, поясни Данев.

Работодателските организации настояха за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, както и да има международен одит на българската енергетика.

Недоволството на работодателите

Ръстът на добавките (бел. ред. - главно "задължение към обществото") към новата цена на тока е на практика 67%. За средно напрежение е 17 до 20% по-скъпо, да не влизаме в детайли, продължи да изброява Данев. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на добавката към цената на енергията, оплака се председателят на БСК, каза той. Не беше изпълнено обещанието да има добавка „задължение към обществото“ и за износа – това е нелоялна конкуренция.

Сумарно крайната цена е скочила 15-20% за бизнеса, поясни Васил Велев от АИКБ. Това сочели фактурите, които вече са получени от предприятията, добави той. И поясни, че заради това се орязват социални придобивки – купони за храна например, орязване на коледни бонуси. Хората не усещат нищо на първия месец, но на втория ще усетят, добави Велев. Той припомни, че сме си изпълнили ангажиментите към ЕС за включване на ВЕИ мощности спрямо заложения период. От 12 000 мегавата ВЕИ мощности, работят 4000. Който иска, да си прави ВЕИ-та и да продава на свободния пазар, не да се купува на преференциални цени, възмути се Велев. Той даде и пример – цената за добавката "Задължение към обществото" се намалявала с 15 лева на мегаватчас при изкупуването от НЕК, но крайната цена всъщност паднала с 16 стотинки.

Божидар Данев припомни, че бизнесът е сключил договорка с правителството в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев за пътна карта относно цените на тока. Въпреки това се е тръгнало на вдигане на цената на тока.

Какво правят работодателските организации – изпратено е писмо до премиера Бойко Борисов с всички искания. Ще има и писмо до ЕК, заради неравнопоставеност в сферата на енергетиката, както и сигнал до прокуратурата. Има доказани случаи на включване на ВЕИ-та, преди да им бъде издаден лиценз, отчети на производство на ток през нощта - това ще го предадем на прокуратурата, поясни Кирил Домусчиев от КРИБ.

За финал Васил Велев поиска монополистите в енергетиката ни да разкриват информация при задължително изкупуване на ток и преференциални цени. Нека обществото да се запознава с техните отчети на тримесечие, нека договорите да са публични, възнагражденията на мениджмънта, имената на собствениците, за да е ясно всичко, подчерта Велев по адрес на американските централи, като посочи, че там имало и офшорни собственици. Той каза, че ще има предложение към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) заради депутати като Рамадан Аталай и Георги Кадиев, които имат интерес във ВЕИ сектора.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички