Работодателските организации все пак няма да протестират на 30 септември


Работодателските организации все пак няма да протестират на 30 септември
Снимка: БГНЕС

2994

Широко прокламираният протест на работодателските организации заради поскъпването на тока за бизнеса няма да се състои. Той беше насрочен за 30 септември, но се отлага, тъй като организациите са доволни от прогреса, постигнат на последните им преговори с властта. Това става ясно от тяхна официална позиция, разпространена до медиите.

Публикуваме пълния текст на изявлението:

"Приветстваме възстановяването на диалога и постигнатото съгласие по поставените от Национално представителните организации на работодателите (НПРО) искания, вкл. за отказ от преференциално изкупуване на ел.енергия от инсталации, стартирали работа след 1 октомври 2015 г., и въвеждане на санкции за нарушаващи закона производители на енергия от ВЕИ.

Връщането на енергийните цени на нивата отпреди 1 август т. г. е безалтернативно! От проведените разговори стана ясно, че съществуват резерви, които да позволят подобна стъпка, и ние продължаваме категорично да отстояваме това свое искане.

Настояваме до 1 октомври т.г. Пътната карта за реформи в енергетиката да бъде факт и да стартира нейното изпълнение. За целта, очакваме в максимално кратки срокове да бъде институционализирана работната група за изработване на пътната карта, вкл. с наши представители, заявяват работодателите.

Те потвърждават настояването си Народното събрание да започне работа по предложените от НПРО промени в Закона за енергетика и Закона за възобновяемите енергийни източници, както и да освободи Иван Иванов от длъжността председател на Комисията за енергийно и водно регулиране;

Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката; Министерството на енергетиката да създаде работна група с участие на НПРО за изработване на критерии и методика за избор на членове на управителни органи на държавни дружества в системата на енергетиката.

Планираният за 30 септември т.г. национален протест за реформи в енергетиката се отлага, но не се отменя! Запазваме готовността си за повторното му насрочване, в случай че работата по исканията на НПРО не стартира с договорената с институциите интензивност".

Припомняме, че освен връщане на предишните цени на тока, представителите на бизнеса поискаха и оставката на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

При последните преговори пък се реши от бизнеса да включат свои членове в бордовете на държавните енергийни предприятия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички