Volkswagen може да загуби още 15 млрд. долара


Volkswagen може да загуби още 15 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

2252

Автомобилният гигант Volkswagen е заплашен от нова глоба на стойност 15 млрд. долара. Федералната комисия за търговия (ФКТ) в САЩ заведе дело срещу компанията във връзка със скандала за манипулиране на данните за емисиите на дизеловите ѝ автомобили. ФКТ настояват за „връщането на нечестно спечелените пари“.

„Изглежда, че няма светлина в дъното на тунела за момента“, коментира портофолио мениджъра на Union Investment Инго Спайх. Union е един от акционерите на Volkswagen. На сходно мнение са от ФКТ. „От това, което знаем за случая, изглежда, че той е нечуван“, изтъкна председателят на комисията Едит Рамирес, цитирана от Financial Times.

Делото ще бъде разглеждано в окръжен съд в Сан Франсиско, но между двете страни може да бъде постигното споразумение за намаляване на размера на глобата. „Все още не знаем как ще се разреши ситуацията. Съществува възможност да постигнем споразумение с Volkswagen, което според нас ще бъде достатъчно, за да компенсира ощетените потребители“, коментира Рамирес.

Скандалът около компанията гръмна през есента на 2015 г. Тогава стана ясно, че Volkswagen е оборудвала 11 млн. дизелови автомобила по целия свят със софтуер, който манипулира данните за емисиите на азотни оксиди по време на провеждане на тестове.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички