Добивите на картофи ще бъдат с 25% по-ниски


Добивите на картофи ще бъдат с 25% по-ниски
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2625

От началото на кампанията имахме доста овлажняване и веднага след това започнаха големите суши. Добивите ще бъдат с 20-25% по-ниски. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите във връзка с очакваната реколта от картофи.

По думите му сухото и горещо лято няма да окаже влияние върху качеството на произведената продукция, като то ще се запази за сметка на добивите. „Средният добив зависи от земеделския производител, от това как е успял да полива, защото тази година поливането беше в основата. Няма да имаме големи добиви, но ще се движим в диапазона между 2-2,5 тона”, посочи Каймаканов пред "Фокус".

„Миналата година засадената площ беше около 120 хил. декара. Тази година има малко увеличение. Не че някой иска да засажда, не че се увеличават земеделските производители, а субсидията, която се отпуска доведе до увеличаване на площите”, коментира той.

У нас се садят между 50 и 100 вида картофи. Доставчиците са от Холандия, Германия, Полша, а видовете са много. В зависимост от вида започва самата подготовка на посева. Тази година климатичните условия наложиха кампаниите да започнат още през август.  

"Цените в момента са малко по-високи. Колегите, които миналата и тази седмица започнаха кампанията, се движат между 40 и 50 стотинки. Цената се определя от самите магазини и купувачи, както и от недостига или излишъка, който имаме в магазините. Тази година ще бъде в недостиг, защото не само ние имаме намалени добиви от сушата, но и колегите от чужбина също. Мисля, че тази година цената ще се запази, малко по-висока от миналата”, поясни Каймаканов.

„Когато стане дума за износ и миналата, и по-миналата година и сега отново казвам, че нямаме готовност и излишни количества за износ. За нас са необходими между 400 и 500 хил. тона картофи. Можем да подадем около 120-150 тона, максимум до 200 хил. тона”, посочи Венцислав Каймаканов и допълни, че тази година ще бъде невъзможно това количество да бъде постигнато.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички