БФБ се оцвети в зелено в края на седмицата


БФБ се оцвети в зелено в края на седмицата
Снимка: Getty Images

3359

Европейските капиталови пазари са на път да завършат последната си сесия за тази седмица с леки понижения от няколко десети от процента, следвайки негативните резултати на азиатските пазари по-рано днес. Зад Океана търговията на Уолстрийт започва без значителни изменения като инвеститорите остават предпазливи след публикуването на разочароващите финансови резултати на гигантите в технологичния сектор Microsoft и Google.

Българска фондова борса е оцветена в зелено, като най-висок ръст от 0.41% записва индексът на сините чипове SOFIX, който приключва седмицата на ниво от 436.02 пункта.

Търговската активност за съжаление обаче остава ниска като общият оборот за деня достигна едва 182 хил. лева.

Две трети от тази сума бяха реализирани по позицията на „Софарма имоти” АДСИЦ като в рамките на доста активна търговия с акциите на дружеството след обяд цената им се понижи с 2.97% до ниво от 4.80 лева за брой.

В сегмента за компенсаторни инструменти земеделските бонове леко отстъпват до ниво от 67.2 стотинки за лев номинал.

Седмичен борсов коментар

През миналата седмица световните капиталови пазари завършиха на зелена територия, въпреки неуспеха на срещата на петролните производители в Катар, което показва донякъде позитивния сентимент на пазара, въпреки забавения икономически растеж. Насочвайки се към края на месеца във вторник и сряда ще се проведе двудневното заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което традиционно е сред най-очакваните събития от финансовите пазари. В края на миналия месец някои от членовете на Фед направиха изказвания, които загатнаха възможността за повишаване на лихвения процент още през април, но като цяло председателят Джанет Йелън увери, че подходът към затягането на паричната политика ще бъде предпазлив, което почти изключва вероятността да видим второ повишение на лихвите в САЩ след декемврийското през тази седмица.

На Българска фондова борса съкратената работна седмица едва ли ще ни предложи нещо неочаквано на фона на изключително слабата инвестиционна активност от началото на месеца. В края на април ще видим тримесечните отчети на публичните компании за първата четвърт от годината, което може да доведе до известно раздвижване по отделни позиции.

От Българска народна банка можем да очакваме паричната и лихвената статистика на страната за март, както и брутния външен дълг за месец февруари. Националният статистически институт ще публикува последни данни за производството и доставката на енергийни продукти, цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, както и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички