Дончев: Държавата няма да приватизира "Булгартрансгаз"


Дончев: Държавата няма да приватизира "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

2714

България няма да приватизира "Булгартрансгаз", независимо от желанието на Европейската комисия чрез раздържавяването да се постигне либерализация на преноса на газ. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

"Отговорът на България е "не", българските представители, които участват в работната група тази седмица, получиха еднозначен инструктаж", каза Дончев и добави, че приватизацията на газовата инфруструктура е немислима.

България е заплашена със санкции от 300 млн. евро заради нарушение на антитръстовите правила на газовия пазар. Възраженията на Европейската комисия датират още от март 2015 г. Брюксел смята, че "Булгартрансгаз" възпрепятства конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България.

Припомняме, че преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще предложи на Брюксел вариант, при който държавата ще запази собствеността, но ще я отдели от оператора.

Днес Дончев коментира, че приватизацията в страната по-скоро е приключила, но че на държавата й предстои да се освободи от повечето свои остатъчни дялове в търговски дружества. Не виждам причина държавата да участва в сектори като хотелиерство и недвижими имоти, даде пример той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички