Михайловски: Много от клиентите на КТБ няма да получат парите си


Михайловски: Много от клиентите на КТБ няма да получат парите си
Снимка: БГНЕС

1387

Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да получат парите си. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски пред националното радио.

По думите му законът е променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. Освен това не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията ѝ.

"Като най-голям кредитор на банката, Фондът, знаете, има някъде около 3 млрд. 650 млн., трябва първо те да бъдат обезщетени, те да вземат своите средства, след което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека и т.н., аз подозирам, че някои от банките са така, чак след това са вложителите. Тук мога да кажа, че редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция. Другото странно нещо е, че в тази комисия, която беше направена в парламента, и този доклад, никъде не се казва за кредитополучателите, никъде няма информация за кредитополучателите", каза Михайловски.

Според него проблемът е, че при много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата.

"Така с всеки изминал ден, с вяска изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява. Това е един въпрос, на който няма отговор. Аз мисля, че направиха достатъчно промени в закона във връзка с КТБ, и продължават да се правят и до средата на миналата седмица. Има си закони и те трябва да се спазват, т.е. – те по законен път изместват активите на дадени фирми, така че да не могат да бъдат събрани", заяви още Михайловски.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички