ПИБ придоби "Кремиковци"


ПИБ придоби "Кремиковци"
Снимка: БНТ

5839

Първа инвестиционна банка придоби официално активите на бившия комбинат "Кремиковци", става ясно от съобщение на банката. Това е станало след постигнато съгласие с дружествата, които до този момент държаха активите, съобщава Actualno.com.

Според ПИБ по този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха, уточняват от ПИБ.

През 2011 г. ПИБ предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на "Кремиковци". Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите, припомнямт от банката.

ПИБ посочва и, че до момента на придобиване дружествата са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена, изброява ПИБ..

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

Предистория

На 18 април миналата година, специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел престъпления срещу данъчната система.

Обвинението касае "Надин Комерс", а братът на един от обвиняемите - Павел Варнаджиев, е купувач на "Кремиковци". Става въпрос за Лъчезар Варнаджиев. В сделката за 316 млн. лева, която беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ), участие взе и групата за изкупуване на ценни метали "Надин". Според "Капитал" от 2010 година насам "Надин" се контролира от ПИБ.

Според обвинението престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец", контролирани от "Надин комерс" ЕООД. От тези фирми "Надин Комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап. По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, годишният финансов резултат (печалбата) – намаляван, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери.

Припомняме, че на вече две инстанции бившият президент на ЦСКА Александър Томов беше оправдан че си е присвоил 29 млн. лева от „Кремиковци“. Според експертиза по делото толкова е била стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари беше финансирана сделката по закупуването на ЦСКА от Божков през 2007 година. Първата инстанция обаче не прие това заключение на вещите лица, тъй като въпросните имоти бяха заведени в капитала на "Кремиковци" с цена 14 млн. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички