Членовете на Надзорния съвет на НЗОК си поискаха възнаграждения


Членовете на Надзорния съвет на НЗОК си поискаха възнаграждения
Снимка: БГНЕС

2529

Представителите на синдикатите, работодателите и пациентските организации в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да получават възнаграждения за участието си в органа, който взима най-важните решения за работата на институцията и разпределението на парите от здравни вноски. Това предложение до Народното събрание са одобрили надзорниците на последното заседание на 17 септември.

Към момента Законът за здравното осигуряване казва, че членовете на надзорния съвет не получават възнаграждения за участие в заседания на съвета". Сега обаче се предлага всички с изключение на представителите на държавата да получават възнаграждения за работата.

Надзорният съвет на касата се състои от деветима членове, четирима от които са представители на държавата – двама зам.-министри на здравеопазването и финансите, директорът на НАП и директора на Агенция “Медицински одит“. Синдикалните и работодателските организации имат по двама представители, а пациентските организации – един, припомня Mediapool.

От решението на Надзорния съвет не става ясно за какъв размер на заплатите ще настояват представителите на синдикатите, работодателите и пациентските организации.

По този начин НС на НЗОК губи обществения си характер, защото фактически членовете му стават част от администрацията на касата – едните като представители на държавата, а другите, като щатни служители", коментираха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички