Най-големият завод зa чипoвe oт силициев карбид в света ще бъде в Германия


Най-големият завод зa чипoвe oт силициев карбид в света ще бъде в Германия
Снимка: Wolfspeed

6360

Американският производител на чипове Wolfspeed има планове да инвестира 3 милиарда долара в завод за полупроводници в западната германска провинция Саарланд.

Според компанията Wolfspeed това ще е най-голямата и най-модерна фабрика по рода си в света и ще произвежда чипове за електрически превозни средства, съобщава Global construction review. Фабриката ще произвежда 200 мм чипове от силициев карбид, появили се в последните няколко години и са търсени най-вече от производителите на електромобили. Тайвански гигант подготвя първи завод за чипове в Европа

Германският завод ще бъде изграден върху терен от 140 декара в Енсдорф, на мястото на бивша въглищна електроцентрала. Очаква се строителството да започне през първата половина на годината, след одобрение от ЕК.

С помощта на новото предприятие компанията се стреми да увеличи доставките си на пазара на електромобили, позиционирайки се по-близо до няколко важни играча в автомобилната индустрия. Wolfspeed вече доставя чипове на Jaguar Land Rover и General Motors и има споразумение с Mercedes-Benz за следващото поколение електрическа платформа от 2025 година.

"За нас беше важно да имаме съоръжение, разположено в сърцето на Европа, близо до много от нашите клиенти и партньори, за да насърчим сътрудничеството върху следващото поколение технологии за силициев карбид", заяви Грег Лоу, главния изпълнителен директор на Wolfspeed. По думите му компонентите от силициев карбид предлагат по-голяма енергийна ефективност и са от важно значение за преход към устойчива електрификация.

Според някои доклади от индустрията, тече надпревара между производителите на чипове за спечелаване на пазарен дял в сектора. Wolfspeed има план за разширяване на операциите, който ще им струва 6,5 милиарда долара. Компанията вече откри завод в Ню Йорк през април и започна изграждането производствен център за силициев карбид в Северна Каролина.

Производителят на автомобилни части – германският ZF Friedrichshafen ще направи "значителна финансова инвестиция" в завода – част от стратегическо партньорство с Wolfspeed. В бъдеще двете компании ще си сътрудничат в изследователски и развоен център в Германия.

Според Wolfspeed фабриката в Саарланд ще "използва иновативни методи за устойчивост и ще се стреми към намаляване на емисии и ще бъде модел за по-устойчиви фабрики в бъдеще". ZF ще има миноритарна позиция във фабриката, а Wolfspeed ще запази всички права в управлението на предприятието.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гигантът Intel ще вложи 5 млрд. долара в завод за чипове в Италия

Испания обяви 11 млрд. евро стимули за производство на чипове

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички