Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия


Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия
Снимка: iStock

9121

Производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) е в напреднали преговори с доставчици за изграждане на първия си европейски завод в германския град Дрезден, съобщава Financial Times.

Тайванският гигант изпраща екип от висши ръководители в Германия в началото на следващата година, за да обсъдят каква ще бъде държавната подкрепа за бъдещото предприятие и да проверят капацитета на местната верига за доставки да отговори на нуждите на бъдещия завод, съобщават източници на вестника.

Властите в източногерманската провинция Саксония, чиято столица е Дрезден, заявиха, че винаги водят преговори с водещи компании в областта на микроелектрониката, но дружествата сами определят къде да бъдат новите им съоръжения.Местните власти подкрепят подобни компании с цел високотехнологичното развитие на провинцията.

Дрезден е известен със старинната си архитектура

Тайван и Европейският съюз проведоха търговски преговори на високо ниво през юни. По-малко от седмица след тази среща TSMC заяви, че няма конкретни планове за фабрики в Европа.

Но TSMC, най-големият производител на чипове в света и най-скъпата публична компания в Азия, отбеляза миналата година, че е в ранните етапи на разглеждане на потенциална експанзия в Германия.

Според Financial Times тайванската компания обсъжда с няколко доставчици на материали и оборудване дали те също могат да направят инвестициите, необходими за поддържане на завода. Ако предприятието в Дрезден се реализира, то ще се съсредоточи върху производството 22- и 28-нанометрови чипове.

Съгласно Закона за европейските чипове, Европейската комисия е заделила 15 милиарда евро за публични и частни полупроводникови проекти до 2030 г. и за удвояване на дела на Европа в силно конкурентния пазар на чипове. Батерии, чипове и водород: Франция ще вложи €8 милиарда в Европа

TSMC строи завод и в Япония. Според депутати тайванският гигант обмисля втори завод за чипове в страната. Компанията твърди, че не изключва никаква възможност за Япония, но засега няма конкретни планове.

По-рано този месец TSMC заяви, че ще утрои планираната си инвестиция в новия си завод в Аризона до 40 милиарда долара, превръщайки го в една най-големите чуждестранни инвестиции в историята на САЩ. Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ

Компанията очаква нейните фабрики във Финикс да създадат 13 000 високотехнологични работни места, включително 4500 директно от TSMC, а останалите от нейни доставчици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Samsung планира завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара

Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога

Гигантът Intel ще вложи 5 млрд. долара в завод за чипове в Италия

Испания обяви 11 млрд. евро стимули за производство на чипове

Samsung разкри къде ще бъде огромния му завод в САЩ

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички