Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога


Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога
Снимка: istock

7579

Десетте най-големи производители на чипове в света се радват на повече приходи от всякогa, благодарение на световния недостиг на полупроводници, става ясно от данните на компанията за пазарни проучвания TrendForce. Общата сума на приходите на най-големите производители на чипове в света скача до рекордите 22.75 млрд. долара за първото тримесечие на тази година, сочи публикация в блога на TrendForce, цитирана от CNBC.

Полупроводниковите чипове се използват за всичко – от производството на автомобили и конзоли за видео игри, до перални машини и електрически четки за зъби. Това ги прави основна част от световната икономика, като достъпът до тях е жизнено важен за много от най-големите индустрии в света. Понастоящем обаче, пандемията създаде недостиг на тези компоненти, като според различни оценки ситуацията може да продължи до 2023 година.

“Благодарение на нарастващото търсене за различни крайни устройства, производителите са разширили дейностите си по доставяне на компоненти, като в резултат на това капацитетът на леярните (прозвище на компаниите производители) е в недостиг от 2020 г. насам, като различни леярни повишават цените на чиповете и коригират своите продуктови миксове, за да осигурят рентабилност”, пише TrendForce.

Около 57% от приходите на производителите на полупроводници през последното тримесечие са генерирани от една тайванска компания – TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation). Приходите на производителя скачат до 12.9 млрд. долара през първите три месеца на годината, което е ръст от 2% на тримесечна база, сочи анализът.

САЩ и Европейският съюз се опитват да станат по самостоятелни, когато говорим за полупроводникови чипове, тъй като по-голямата част от чиповете в света се произвежда в Азия.

TSMC

Чиповете с размери 7,12 и 16 нанометра (nm) са основният източник на приходи за TSMC, според TrendForce.

“Приходите от услугите по 7nm (чипове) продължават да нарастват със стабилен темп, благодарение на поръчки от AMD, MediaTek и Qualcomm”, пише в анализа. Продажбите на тези компоненти скачат с 23% спрям предходното тримесечие.

В същото време, приходите от продажба на чипове с размер 12nm и 16nm „са нараснали в резултат на търсене свързано с 5G честотата на предавателите на MediaTek и машините за копаене на криптовалути на Bitmain”, добавят от TrendForce, подчертавайки, че продажбите нарастват с близо 10% през последното тримесечие. Междувременно, продажбите на най-малките и иновативни чипове с размер 5nm записват понижение на тримесечна база, тъй като производството на Apple, най-големият купувач на тези компоненти, понастоящем е „извън сезона”.

Бурята нарани Samsung

Приходите от продажба на чипове на южнокорейския гигант Samsung намаляват с 2% през последното тримесечие до 4.1 млрд. долара. Според анализа на TrendForce, частична причина за това е зимната буря през февруари в щата Тексас, която предизвика прекъсвания на захранването с енергия в град Остин, карайки Samsung да замрази производството в една от най-големите си мощности в американския щат. Samsung планира завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара

Тайванската United Microelectronics Corporation отчита ръст в приходите от 5% на тримесечна база до 1.6 млрд. долара, докато китайската SMIC записва повишение от 15% до 1.1 млрд. долара.

TrendForce очаква приходите на производителите на полупроводникови чипове да продължават да нарастват, тъй като цените на компонентите ще се повишава заедно с търсенето. Според анализа, общите приходи на десетте най-големи производители ще достигнат нов исторически максимум на тримесечна база, като очакванията са за ръст между 1 и 3% през второто тримесечие на тази година.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички