Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година


Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година
Снимка: pixabay

4890

Недостигът на полупроводници по света ще продължи още известно време, алармират анализатори, които следят индустрията. В наши дни, чиповете са част от почти всичко на пазара – от конзолата PlayStation до електрическата четка за зъби, пералната машина, часовниците и прочее. Но дефицитът на полупроводници спъва производството, което превръща ситуацията в истинска криза.

Глен О’Донъл, вицепрезидент и директор проучвания в консултантската компания Forrester, вярва, че недостигът на чипове ще продължи до 2023 година.

„Тъй като търсенето ще продължи да бъде на високи нива, а доставките ще останат ограничени, очакваме този недостиг да продължи през 2022 година и през 2023 година”, пише той в блога на компанията, предава CNBC. О’Донъл очаква търсенето на персонални компютри, чието производство изисква едни от най-напредналите полупроводникови чипове, да намалее леко през идната година, но не с твърде много. Междувременно той очаква центровете за данни, който са пълни с компютърни сървъри, да започнат да купуват повече чипове през следващата година „Съчетайте непреодолимото желание всичко да се трансформира под инструменти, заедно с продължаващия растеж на облачните услуги и копаенето на криптовалути и ще видим, че нищо друго освен времена на бум в търсенето на чипове не ни предстоят”, пише експертът.

Патрик Армстронг, директор по информационните технологии в Plurimi Investment Managers, коментира пред CNBC, че недостигът на чипове ще продължи още 18 месеца. „Не става дума само за коли. Телефони. Интернет за всичко. Понастоящем има толкова много стоки, които имат чипове, както никога преди в миналото. Всички те имат възможност за достъп до интернет”, казва той. Автомобилната индустрия беше засегната от глобалния недостиг на чипове повече от всеки друг сектор. 

Най-големият производител на полупроводници в света, TSMC, посочи по-рано през този месец, че навярно ще е готов да навакса търсенето от страна на автомобилната индустрия през юни. Армстронг обаче вярва, че това е твърде амбициозно изказване. „Ако слушате Ford, BMW, Volkswagen, всички изтъкват, че са достигнали лимита на капацитета си и не могат да набавят необходимите чипове за производството на нови коли”, казва той.

Консултантската компания Gartner посочи през тази седмица, че недостигът ще продължи през 2021 година, добавяйки, че дефицитът засяга всички видове полупроводници, което вдига цената им. Анализаторът на Gartner Алън Пристли посочва, че ситуацията може да се подобри за някои сектори през идните шест месеца, но през 2022 година може да има последващи ефекти. „Не би трябвало да продължи по-дълго. Индустрията вкарва повече капацитет, но ще отнеме време”, казва той. Производителят на Fiat, Opel и Peugeot затваря 5 завода

Intel обявиха през март, че планират да похарчат 20 млрд. долара за създаването на два нови завода за полупроводници в щата Аризона. Компанията планира и изграждане на нова мощност в Европа, ако получи публично финансиране. “Това ще отнеме две или три години преди да започнем да виждаме (резултати)”, казва Пристли. „Но това действително може да посрещне търсенето в бъдеще”, добавя той.

Междувременно, изпълнителният директор на германският производител на чипове Infineon посочи, че индустрията за полупроводници е неизследвана територия. Райнхард Плос коментира през миналата седмица, че ще отнеме време преди търсенето и предлагането да се ребалансират. „Мисля, че две години е прекалено дълго, но със сигурност ще видим, че ще се простре и през 2022 година. Смятам, че ще има и допълнителен капацитет... очаквам по-балансирана ситуация през следващата календарна година”, казва той.

Уенже Жао, директор глобални икономики и стратегия в Credit Suisse, пише в бележка от миналата седмица, че настоящият недостиг на чипове е провокирал инвентарно натрупване във веригата за производство на полупроводници, което увеличава дистанцията между растящото търсене и ограниченото предлагане.

Жао посочва, че новият производствен капацитет на чипове няма да е активен преди 2022 година, че и повече. По думите му, малко може да бъде направено за да се отговори на дефицита, като наличните инструменти са по-скоро актуализиране на поръчки, производствени графици и цени.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички