Ford временно затваря завода си в Румъния


Ford временно затваря завода си в Румъния
Снимка: Тончо Тончев

5358

Американската автомобилна компания Ford ще спре производството в завода си в Крайова, Румъния за няколко дни, поради недостиг на полупроводници в световен мащаб. Ford ще произвежда луксозни спортни джипове в Румъния

Фабричните процеси ще бъдат спрени за 8 работни дни, започвайки от 26 февруари. Ford Румъния се надява да възобнови производството си на 10 март, заяви националната информационна агенция Agerpres, цитирайки говорителя на компанията Ана Мария Тимис.

"По време на осемте дни, през които производството ще бъде спряно, служителите на фабриката на Ford в Крайова ще получат заплащане съгласно споразуменията, сключени между компанията и синдикатите, като се вземе предвид действащото законодателство.

В глобален план Ford внимателно следи ситуацията и адаптира производството планира да сведе до минимум ефекта върху служителите, доставчиците, клиентите и дилърите в цяла Европа", обясни Тимиш.

Производителят на автомобили има около 6300 служители в Румъния.

В началото на месеца министърът на труда Ралука Туркан обяви, че румънският производител на автомобили Dacia, част от френската Groupe Renault, е спрял производството за 3 дни по същата причина. Ford произвежда нова кола в Румъния на всеки 67 секунди

Още от края на миналата година автопроизводителите изпитват недостиг на полупроводници, тъй като световните производители доставят главно на производители на смартфони, таблети и игрални устройства.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички