Samsung разкри къде ще построи огромния си завод в САЩ


Samsung разкри къде ще построи огромния си завод в САЩ
Снимка: Samsung Electronics

4852

Южнокорейският технологичен гигант Samsung избра Тексас за дом на новата си фабрика за микрочипове в САЩ. Инвестицията за 17 млрд. долара идва на фона на световния недостиг на полупроводници, който причинява забавяне на веригата за доставки в ключови индустрии от производството на автомобили до смартфоните.

Новият завод, който трябва да заработи до края на 2024 г., се очаква да създаде повече от 2000 квалифицирани работни места и да "положи основите за друга важна глава в нашето бъдеще", каза Кинам Ким, главен изпълнителен директор на Samsung Electronics.

Добре дошли в Тексас

"Добре дошли в Тексас, Samsung!", написа в Twitter губернаторът от републиканската партия на Тексас Грег Абът, който нарече планираната фабрика "най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Тексас за всички времена".

Чиповете, произведени в новото предприятие, ще могат да се използват в мобилните технологии, 5G или дори изкуствен интелект. Заводът ще бъде построен в град Тейлър, близо до проспериращата и процъфтяваща столица Остин.

Компанията е избрала мястото за новата си фабрика пореди редица фактори, включително правителствени стимули и "готовността и стабилността" на местната инфраструктура.

Производителят на електромобили Tesla, гигантът за бази данни Oracle и множество големи и малки технологични компании се преместиха през последните години в Остин, известен със своята оживена култура, красива природа и известен университет, предава AFP.

Новината беше приветствана от администрацията на президента Джо Байдън, чиито съветници по икономика и сигурност Брайън Дийз и Джейк Съливан според които заводът ще извърви дълъг път, за да помогне за защитата на веригите за доставки, съживяване на производствената база и създаване на добри работни места.

Надпревара за чипове

Samsung, най-големият производител на чипове в света, засили инвестициите в бизнеса си с полупроводници, докато светът се бори с недостига на чипове, които засегнаха всичко - от автомобили и домакински уреди до смартфони и конзоли за игри.

Така корейският гигант се присъединява към конкурентите си - тайванската TSMC и американската Intel в разширяването на производствения капацитет на чипове в САЩ, които разглеждат сектора като област на стратегическа конкуренция с Китай. TMSC и Intel строят такива заводи в Аризона. Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ

Samsung, който работи в САЩ от 25 години, подаде документи за проекта в Тексас миналия януари. Корейският гигант има повече от 20 000 служители в САЩ, а с новата фабрика общите му инвестиции в страната достигат 47 млрд. долара. Samsung обяви инвестиционни планове за 205 млрд. долара

Технологичният гигант се радва на растящи печалби през последните тримесечия на фона на силното търсене на електроника и чипове, предизвикано от пандемията. Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога

"Има смисъл веригата за доставки да бъде малко по-диверсифицирана географски", казва Анджело Зино, анализатор в CFRA. Според Зино друг фактор е очакването, че Конгресът ще одобри федерални субсидии за полупроводниковата индустрия за изграждане на нейните фабрики в САЩ, с надеждата, че това ще създаде работни места, ще намали бъдещите опасения за доставки и ще даде на САЩ повече лостове над икономическите съперници като Китай.

Администрацията на Байдън настоява Конгресът да приеме Закона за чипове на стойност 52 милиарда долара, за да увеличи производството и изследванията на компютърни чипове. Отделно законодателство, което също се разглежда, би създало данъчен кредит за инвестиции в съоръжения за производство на полупроводници.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички