Три основни въпроса, които да си зададете при инвестирането


Три основни въпроса, които да си зададете при инвестирането
Снимка: iStock

2085

Какви са основните въпроси, които трябва да си зададете преди да вземете решение за инвестиция. Какво да направите, ако някой ви предложи да му дадете пари, които да вложи за вас, за да получавате определен доход, съветва адвокат Божидар Янушев.

1. Персонален критерий, т. нар. „От кого купувам?“ – Какво работи даденият човек или каква е дейността на дадения търговски субект? Дейността по инвестирането изисква ли да е лицензирана и лицензирана ли е на практика? Каква сравнително надеждна (с източник трети незаинтересовани лица) информация можете да откриете за репутацията на дадения човек или компания? Дейността по инвестирането защитена ли е по някакъв начин и до някакъв размер, напр. чрез професионална застраховка или някакъв фонд или пък с някакви други обезпечения или обещания? Има ли необходимите за вас и силно субективни маркери на доверието?

2. Материален критерий, т. нар. „Какво купувам?“ – Разбирате ли добре в какво ще се изрази инвестицията като цяло и като отделни стъпки? Разбирате ли добре отделните стъпки и рисковете пред тях? Колко ще ви струва да дадете парите си? Как ще давате парите си? (Предаването в брой може само да ви навреди.) На чие име ще е инвестицията? До колко сте готови да изгубите вложеното? Колко време ще задържите инвестицията? Кога бихте излезли от инвестицията?

Още: Тревожни новини: 84% от българите разчитат само на доходи от заплата или пенсия

3. Критерий на контрола, т. нар. „Колко бързо мога да изляза, когато усетя жегата зад ъгъла?“ – Обичайно към този критерий се пристъпва, когато сте убедени, че човекът/компанията насреща успешно е преминал през първите два критерия. Как и колко бързо можете да проверите лично какво се случва с вашето вложение? Как, колко бързо и на каква цена можете да излезете (да получите обратно парите си в максимална степен) от инвестицията, ако поискате това или ако усетите необходимост от това?

Задаването на горните въпроси, може да предизвика различни реакции в насрещната страна, за които трябва да внимавате. Можете да ги видите в този параграф. Реакцията на „обида“ е традиционно лош знак, тъй като представлява манипулация спрямо вас и спрямо правото ви да се съмнявате във всичко. Механизмът на тази манипулация е да ви внуши срам, че сте попитали, и въпросите ви да бъдат оставени без отговор или с уклончив, не дай Боже подвеждащ, отговор. Вашата правилна реакция в случая е да се дистанцирате от темата, от насрещната страна и от инвестицията, докато не получите задоволителни за вас отговори. Подмятания от типа на „Щом се дърпаш, друг ще спечели, а ти губиш.“ са прекрасна възможност да пожелаете успех с някого другиго на отправеното към вас предложение за инвестиция. Своевременната реакция на разкриване на информацията и даване на достъп до необходимите за формиране на решението ви данни е здравословна и логична. Ако се случва да получите информацията в недостатъчно разбираем вид, изяснете я, включително с помощта на специалист, преди да вземете и да изпълните решението си. „Бързането“ в инвестиционното решение не е за вас. Бързо действат тези, които са обучени да го правят професионално.

Ако инвестицията, която разглеждате, отговаря по удовлетворителен начин на вашите въпроси, тогава може би извършването ѝ следва да се случи. Ако предложението изглежда примамливо, редно е да проявите дисциплина и да изоставите емоциите и особено мерака за уцелване на кьоравото, защото не бива въпросите, касаещи ума, да получават отговор от сърцето. Помнете – ако е твърде хубаво, вероятно не е истина. Да повторим единия въпрос от материалния критерий – До колко сте готови да изгубите вложеното?

Още: Инвеститорите загубиха 178 млрд. долара през 2023 година. Защо?

Предпочитайте реалните обезпечения (имуществото) пред абстрактните (обещанията), доколкото е възможно. Има голяма вероятност инвестициите, за които след лична проверка не можете да кажете в рамките на 10-15 минути как точно се развиват и за които не знаете точно кога бихте могли да получите обратно вложеното с печалбата, да се превърнат в загуба за вас. Необоснованото забавяне или усложнение на всяка стопанска операция следва да ви провокира да проверите какво се случва.

Веднъж навлезли в инвестицията, създайте си навик да я наблюдавате регулярно и проиграйте варианта „излизане“ с някаква малка част от нея, ако е възможно. Идеални варианти няма, но нюансите могат да са важни. Напр. може малко да ви куца материалният критерий (напр. не можете да разберете докрай даден продукт, в който се интересувате да влагате парите си), но рискът по управлението на инвестицията ви да е поверен на много надеждно лице, да е гарантиран със застраховка и технически да ви позволява да реагирате за десет минути, ако се налага (удовлетворителен персонален критерий и критерий на контрола). Обърнете внимание, че в някои случаи може да имате доста гаранции и обещания на хартия (напр. договор за заем и издаден във ваша полза запис на заповед, но без достатъчно имущество у издателя, което да гарантира, че ще можете да съберете от него парите си), но никакъв контрол, което е знак, че гаранциите може и да не могат да защитят връщането на парите ви.

Помнете, че водещата цел при инвестицията е да съхраните стойността на парите си. Това се случва накрая. Затова за предпочитане е да започнете от края към началото – Как се излиза? Какво купувам? Кой ми го предлага?

Като имате предвид горните питанки и съображения винаги се консултирайте с подходящ специалист (финансист и/или адвокат), който да опази тайната ви, защото, въпреки че не обичате да споделяте къде какви пари сте вложили, превенцията е по-изгодна за джоба ви от последващите мерки по изваждане на потъналата гемия. За останалото има чичко Бъфет.

 

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички