Батерии, чипове и водород: Франция готви инвестиции за €8 милиарда в Европа


Батерии, чипове и водород: Франция готви инвестиции за €8 милиарда в Европа
Снимка: STMicroelectronics

7213

Франция планира да вложи 8 милиарда евро в общоевропейски инвестиционни проекти за производство на батерии, полупроводници и водород, както и в здравния сектор, обяви финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Reuters.

Новината идва, след като Европейската комисия разхлаби стриктната си политика по отношение на държавната помощ, когато става дума за важни проекти от общоевропейски интерес. Те трябва да включват няколко страни членки и да допринасят за стратегическите цели на съюза в сфери като енергетика и цифров преход.

Франция ще инвестира 8 милиарда евро в общоевропейски проекти, което ще ни позволи да се съревноваваме с най-добрите технологични стандарти по света, най-вече тези на САЩ и Китай, съобщи Льо Мер на пресконференция.

Представяйки икономическите приоритети на френското председателство на ЕС, което започва на 1 януари, министърът посочи, че 1,5 милиарда евро ще бъдат насочени към завод за батерии във Франция, който е създаден като общоевропейски проект, и така ще бъдат създадени 2000 нови работни места.

Други 1,7 милиарда евро ще отидат за производство на полупроводници, тъй като секторът изпитва сериозни проблеми в световен план. Инвестицията ще даде възможност на френско-италианската компания STMicroelectonics да увеличи производството си в завода в Крол, Югоизточна Франция (на главната снимка) от 6800 на 8000 чипа седмично. Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година

Освен това френските власти ще инвестират 3 милиарда евро в 15 различни общоевропейски водородни проекта с участието на френски компании, сред които химическата група Arkema, автомобилният производитял Renault, производителите на авточасти Faurecia, Plastic Omnium, водородната фирма Mcphy и групата за промишлени газове Air Liquide. Европа замества нефта, газа и въглищата с водород

Здравният сектор ще получи 1,5 милиарда евро инвестиции за разработване на биотерапии и за увеличаване на производствени мощности и намаляване на зависимостта от производители извън Европа.

300 милиона евро са предвидени за разработване на съхранение на данни във френски или европейски облачни мрежи в полза на френските групи OVH, ATOS и Orange.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички