Как да повлияем на начина, по който другите ни възприемат


Как да повлияем на начина, по който другите ни възприемат
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2723

Малко са фактите, които са по-тревожни от този – всички ние нямаме реална представа как ни възприемат останалите. Редица проучвания откриват съвсем бегли съвпадения между това как си мислим, че другите ни виждат и как ни виждат те в действителност. Някои падат в капите на „ефекта на фалишивия консенсус” (решават, че сте точно като тях” или на „ефекта на фалшивата уникалност” (смятат, че сте по-долу и не можете да се мерите с качествата им). А понякога самите ние страдаме от „илюзията на прозрачността” – убеждението, че думите и израженията ни разкриват чувствата ни, което всъщност не е вярно, пише The Guardian.

Хората са устроени така, че не осъзнават колко много предположения правят за някого на подсъзнателно ниво. Не трябва да се забравя и егото като фактор. Когато например безлично изглеждащи хора провеждат интервюта за работа, външният вид на кандидата има по-голямо значение за тях, защото е нещо, от което се чувстват застрашени или във връзка с което може да таят комплекси.

Можем ли обаче да повлияем на другите така, че да ни възприемат по начина, по който искаме ние? Според учените – да. Ако покажем малко уязвимост, симпатията ще накара хората да ни оценят по-реалистично, твърдят те. Ако поздравим някого за честността му, става по-вероятно той да е честен с нас.

Но най-важното е самооценката ни. Ако хората ви отбягват на партита или събирания, вероятно ви възприемат за скучен. В случай че на работа постоянно ви дават най-отговорните задачи, може би изглеждате по-компетентен, отколкото мислите. Възможно е обаче да обърнете подобни тенденции като моделирате собственото си поведение.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички