Енергийните валути падат, докато еврото, долара и йената са стабилни


Енергийните валути падат, докато еврото, долара и йената са стабилни
Снимка: Thinkstock/Guliver

1060

Високо доходните валути отчетоха днес тежки загуби. Австралийският долар падна до пет и половина годишно дъно, докато инвеститорите залагаха, че Австралийската централна банка ще намали през следващата седмица лихвите. Докато валутите от енергийните и ресурсните производители, като Канада и Австралия, страдаха от спадащата цена на петрола, долара, йената и еврото останаха затворени в познатите рейнджове.

Австралийският долар не успява да се възстанови след вчерашния сериозен спад до 0.7720, който е най-ниска стойност след юли 2009. Днес котировките са 0.7775, което означава трети пореден месец на загуби и месечна обезценка с 4.7%. Фючърсите в момента загатват за шанс от 70% за намаление на лихвите на Австралийската резервна банка от сегашните нива на 2.5% по време на заседанието на 3 февруари във вторник. Само преди седмица този шанс беше под 10%.

Голямата промяна настъпи, тъй като в четвъртък Новозеландската резервна банка изненада пазарите като отвори възможността за намаление на лихвите след неочакваното решение миналата седмица на Канадската централна банка да ги намали. В резултат на тези развития канадския и новозеландския долар са подложени на разпродажби. Американският долар удари шест годишен връх срещу канадския от 1.2678, докато новозеландския долар падна до четири годишно дъно срещу зелените пари на 0.7235.

Друга валута, която се представя слабо е швейцарския франк, който пада лесно заради подновените спекулации за интервенции на Швейцарската национална банка. Еврото скочи на 1.0465 франка, който е най-високо ниво след решението на Швейцария преди две седмици да изостави ограничението върху валутата си на 1.20.

Трите големи валути бяха по-спокойни като еврото консолидира слабо големите загуби, които го свалиха до 11-годишно дъно срещу долара в началото на седмицата. Евро/долар е на 1.1325 и се отдалечава от дъното на 1.1098, но въпреки това отчита спад от 6% за месеца. Евро/йена е на 133.60 и далеч от 16-месечното дъно от понеделник на 130.16. По-късно днес, инфлацията в еврозоната може да излезе по-слаба от очакваното след спада на потребителските цени в Германия през януари за първи път след разгара на световната финансова криза през 2009. Такова развитие би доказало правото на ЕЦБ за решението през миналата седмица да стартира програма от изкупуване на европейски облигации на стойност 1 трилион евро.

Йената не реагира на серията от смесени икономически данни от Япония. Индустриалното производство нарасна с повече от очакваното през декември, но инфлацията се забави малко повече от прогнозираното. Долар/йена е на 118 след дъно вчера на 117.25.

Следващото ключово събитие за долара е по-късно днес предварителната оценка на американския БВП за последното тримесечие на 2014. Според икономистите той е отчел солиден растеж от 3%.

Въпреки последния спад, златото с най-силно месечно представяне за последната година

Златото нараства днес, след като вчера падна рязко с 2% до двуседмично дъно заради опасенията от предстоящото увеличение на лихвите в САЩ. По този начин метала е на път да отчете най-голям седмичен спад за последните два месеца. Останалите метали също се стабилизираха след вчерашните разпродажби, които доведоха до поевтиняване на среброто със 7%.

Въпреки всичко златото е на път да постигне най-голямо месечно повишение за последната година благодарение на скорошното рали. То се дължеше на решението на ЕЦБ да стартира програма по изкупуване на държавни облигации в еврозоната на стойност над 1 трилион евро. Заплахата от увеличение на лихвите в САЩ засега отпадна при очертаващата се повишена ликвидност на ЕЦБ и това трябва да оказва подкрепа на златото.

Спот цената тази сутрин е 1261 долара за тройунция при спад вчера до 1251.86 долара, което е най-ниска стойност след 15 януари. Понижението вчера от 2.2% е най-голямото в рамките на един ден след средата на декември. Жълтият метал загуби 2.6% тази седмица, но за януари е напред с 6.5%, което е най-голяма месечна печалба след февруари миналата година. Този месец беше отчетен и пет месечен връх на 1306.20 долара.

Федералния резерв обрисува положителна картина около икономиката след редовното си заседание тази седмица, което според анализаторите означава, че сме на път да видим увеличение на лихвите в САЩ през юни месец. Това развитие намали привлекателността на активите не носещи лихва като златото.

Следващото очаквано от инвеститорите събитие е днес в 15:30, когато ще бъдат публикувани стойностите за БВП през последното тримесечие в САЩ. Прогнозите са за солиден растеж и експанзия.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички