"Газпром" не можел да гарантира безопасността на "Северен поток 1"


"Газпром" не можел да гарантира безопасността на "Северен поток 1"
Снимка: iStock

17079

„Газпром“ няма да прогнозира как може да се развие осигуряването на безопасна работа на газовия тръбопровод „Северен поток 1“ и газовите турбини на компресорната станция „Портовая“, изпомпващи газ през подводния тръбопровод. Това съобщават руската агенция Интерфакс и Reuters, които цитират официално изявление на енергийния гигант. 

Изявлението на „Газпром“ дойде след решението на канадските власти да позволят турбините за компресорната станция в Портовая да бъдат преместени от страната, също и съобщенията, че завод в Канада ще продължи и в бъдеще да ремонтира турбини от Портовая. Русия ще увеличи газовите доставки, ако Канада върне турбина за "Северен поток 1"

През уикенда Отава съобщи, че е издала разрешение за връщане на турбината за компресорната станция „Портовая“ на "Северен поток 1".

„Газпром“ не притежава нито един документ, позволяващ на компанията Siemens да премести от Канада газотурбинен двигател за КС „Портовая“, който се ремонтира там. При тези обстоятелства не може да се направи обективно заключение за по-нататъшното развитие на ситуацията с осигуряване на безопасната експлоатация на КС „Портовая“, критично съоръжение за газопровода „Северен поток 1“, се казва в изявлението на „Газпром“.

Междувременно германското министерство на икономиката отказа да коментира изявлението на „Газпром“, че няма документация, която да показва, че Siemens има разрешение да достави от Канада газова турбина за газопровода „Северен поток 1“, предава Reuters. „Не коментираме изявленията на „Газпром“, заяви говорител на министерството и добави, че Siemens е обявила, че е в етап на планиране транспортирането и внедряването да се осъществят възможно най-бързо. Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

„Северен поток 1“ влезе в експлоатация през 2011 г., като през него бяха пренесени 59,2 млрд. куб. метра газ през 2021 г. В него освен „Газпром“ участват и западните енергийни компании Wintershall Dea, Gasunie, E.ON и Engie.

През последните седмици „Северен поток 1“ работеше с капацитет от едва 40%, тъй като въпросната турбина на газопровода не беше върната след основен ремонт в завода в Монреал заради канадските санкции към Русия. От 11 юли доставките на газ за Европа по "Северен поток 1" пък бяха напълно преустановени за т.нар. ежегодна поддръжка на газопровода до 21 юли. 

Коментарите на „Газпром“ могат да засилят притесненията в Европа, че доставките на руска газ може и да не се подновят след края на ежегодната поддръжка на газопровода. Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Към края на европейската търговия газовите фючърси на нидерландския газов хъб TTF са на нива около 182 евро/MWh – малко под 4-месечния ценови връх около 187 евро, достигнат на 7 юли. Опасенията за ограничените газови доставки за Европа продължават да влияят на пазара.

Норвегия, вторият по големина доставчик на енергия в Европа, намали капацитета на няколко свои съоръжения след инцидент в находището Sleipner. По-малките норвежки потоци съвпадат с планираната поддръжка на ключовия руски тръбопровод „Северен поток 1“, което допълнително намалява доставките и застрашава целите на единния блок да запълни газохранилищата на 80% от капацитета за съхранение преди зимния сезон. Междувременно Русия не е увеличила доставките на газ през Украйна, докато връзката „Северен поток 1“ е затворена за ежегодната поддръжка. Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Германия задейства втора фаза от кризисния план заради недостиг на газ

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички