Служителите от поколение Z предпочитат кариерни съвети от ChatGPT, вместо от шефа си


Служителите от поколение Z предпочитат кариерни съвети от ChatGPT, вместо от шефа си
Снимка: iStock

1892

Кариерен консултант, вашият шеф или колега, който е сменял работата си много пъти – вероятно това биха били първите хора, от които бихте поискали съвет за вашето професионално развитите. Оказва се обаче, че по-младите служители не разсъждават точно така, пише VentureBeat.

И това не е много изненадващо. Поколението Z (родените след края на 90-те години на ХХ век) в момента представлява около 2 млрд. от световното население и ще формира 27% от работната сила до следващата година. А това, което искат тези хора и очакват от работата, е значително различно от представите на по-възрастните им колеги.

49% от младите служители казват, че работата има централна роля за чувството им за идентичност, но същевременно ценят високо баланса между професионалния и личния живот, а възможността за дистанционната заетост и гъвкавия отпуск са основни приоритети, когато търсят работа.

Това, което ги отличава още е, че много по-бързо се отказват от работа си, ако тя не отговаря на нуждите им и очакванията им, Проучване сред студенти в САЩ установява, че те могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години.

Снимка: iStock

И това не е всичко. Тази група работници се ръководи от ценности и иска да работи за компании, в които разнообразието и приобщаването са приоритет. Съпоставянето на ценностите също има значение, като 55% проучват въздействието на компанията върху околната среда и политиките, преди да приемат предложение за работа, а други 17% сменят работата или сектора поради проблеми с климатичното му въздействие.

Като се има предвид всичко това, едва ли е изненадващо, че поколението Z не е много запалено по традиционните кариерни съвети. Според проучване на Workplace Intelligence и INTOO, това се дължи до известна степен на факта, че те просто не получават подкрепа в работата си, като един на всеки петима служители казва, че никога не води кариерни разговори с мениджъра си.

63% от анкетираните смятат, че техният работодател дава приоритет на производителността пред кариерното развитие, а 3/4, че са получили лоши съвети за кариерата си, включително и от собствените им мениджъри.

Решението за много от тези хора е ChatGPT. Генеративната AI платформа на Open AI се възприема силно позитивно от стартирането си през ноември 2022 г. и 47% от служителите, представители на поколението Z, твърдят, че получават по-добри съвети от чатбота, отколкото от своя мениджър.

Снимка: iStock

Това обаче е проблем, защото ChatGPT може да бъде полезен за редица задачи, свързани с работата, като например да ви помогне да персонализирате автобиографията си при кандидатстване за работа, но неговите данни може да са остарели или не са подходящи за въпросите, които по-младите работници задават. Безплатната версия, ChatGPT 3.5, се обучава само с данни до януари 2022 г., а версията с платен абонамент, ChatGPT 4, има информация до април 2023 г.

Става въпрос за закъснение от 1 година и ако попитате дали може да предостави съвет, то той ще отговори, че за съвети и решения, свързани с кариерата, често е най-добре да се консултирате с множество източници, включително експерти в областта, кариерни консултанти и надеждни уебсайтове или публикации. Освен това, отчитането на вашите собствени уникални обстоятелства, цели и предпочитания е от решаващо значение за вземането на информирани решения относно вашата кариера.

Това, само по себе си, е добър съвет, но за 53% от работниците, анкетирани в проучването на Workplace Intelligence и INTOO, които казват, че техният мениджър е твърде зает, за да говори с тях за кариерата им, подобна информация няма да е от голяма полза.

Ако се затруднявате с липсата на ясна кариерна прогресия и поставяне на цели, а не получавате необходимата помощ, преместването в компания, където вашето професионално развитие ще бъде подкрепено, може да бъде страхотна идея.

Източник: venturebeat.com

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

В коя страна повишенията и бляскавите длъжности не мотивират милениалите?

68-годишен инженер, работил 50 години в една компания: "Винаги казвах на шефовете да ме оставят на мира"

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички