"Ключът" към забогатяването: Според младите е високата заплата, но финансов експерт разкрива истината


"Ключът" към забогатяването: Според младите е високата заплата, но финансов експерт разкрива истината
Снимка: iStock

5471

Да станеш богат в днешно време е трудно, но не и невъзможно постижение. В повечето случаи то изисква внимателно планиране и дългосрочна стратегия, която включва редица компоненти, като бюджетиране, инвестиране и добро управление на капитала, пише CNBC.

Ново проучване на компанията за финансови услуги Empower сочи, че според 67% от милениалите и поколението Z най-важният фактор за изграждане на богатство е възнаграждението, което получават за работата си.

За тях това е по-важно от други фактори като липса на дългове, стабилност на работата и пестелив начин на живот.

Макар че високата заплата играе важна роля за увеличаване на материалните активи, тя сама по себе си не може да ви направи по-богати, ако не използвате парите ефективно.

„Истинският ключ към изграждането на богатство е каква част от заплатата ви остава и каква инвестирате“, отбелязва Скот Джонсън, финансов анализатор и главен инвестиционен директор в Adell, Harriman and Carpenter.

Можете да запазите част от сумата в спестовна сметка – винаги трябва да имате резерви в брой за спешни случаи. Но инвестирането в активи като акции, облигации или собственост ще помогне на парите да растат в дългосрочен план. Ако спестените пари просто „седят под матрака ви“, покупателната им способност може да намалее с времето заради причини като инфлацията.

Инвестирането в евтини индексни фондове е изпитан във времето и одобрен от милионерите метод за натрупване на богатство с почти всякакви доходи, добавя експертът.

Индексните фондове са практичен начин за инвестиране, защото често са евтини и позволяват на хората да залагат на различни акции, създавайки автоматична диверсификация. Така портфолио на човек няма да бъде обвързано с успеха на конкретни компании, което ще му позволи да преодолее по-добре всяка волатилност на пазара.

Дори и да не може да си позволи да заделя много, добре е да си създаде навик да инвестира каквото може. За разлика от парите в разплащателна сметка, инвестициите се възползват от силата на сложната лихва, която се печели чрез комбиниране на възвръщаемостта и на първоначалната инвестиция, така че парите растат по-бързо.

„Изграждането на богатство означава балансиране на живота тук и сега и заделяне на достатъчно спестявания, за да растете за вас. Колкото по-дълъг е процесът, толкова по-устойчиво богатство ще можете да изградите“, казва Скот Джонсън.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички