Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?


Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?
Снимка: iStock

30968

За какви стоки и услуги богатите хора избягват да харчат парите си? В търсене на отговор на този въпрос, Том Корли, счетоводител, експерт финансово планиране и автор на книги, прекарва пет години в проучване и разговори с общо 233 различни милионери по света.

Пет години проучвах милионерите по света и по-точно техните навици и начин на мислене. Те са с различен произход и опит, но всички имат поне 160 000 долара годишен брутен доход и 3,2 милиона долара нетни активи, пише Корли.

Нещото, което най-много ме интересуваше е за какво харчат парите си. Но почти всички ми казаха, че това, което е допринесло повече за увеличаване на богатството им не е за какво харчат, а за какво са спрели да харчат парите си.

1. Преработена и пакетирана храна

За да дадат приоритет на здравето си, те не купуват нискокачествена, преработена храна и вместо това избират органични или здравословни храни, които нямат консерванти. 

Често търсят продукти, които могат да бъдат доставени от мястото им на произход, и често посещават фермерски пазари и магазини за хранителни стоки, които са известни с висококачествени продукти и месо.

2. Евтини продукти 

Милионерите отказват да хвърлят пари за последните модни тенденции или за евтини и лошо изработени мебели. Вместо това много от тях предпочитат да инвестират във вечни и качествени артикули за своя гардероб и дом, които са създадени, за да издържат дълго.

Kолко пари са нужни, за да се считаш за богат в САЩ?

"Евтиното излиза скъпо" е максима, с която богатите хора по света са запознати. Редицжа милионери отказват да харчат парите си за евтини стоки и храни;

Снимка: iStock

Често цената им е два до три пъти по-висока от тази на нискокачествените дрехи и мебели. Но те не се притесняват да правят по-големи покупки, защото все пак ще им излезе по-изгодно, отколкото постоянно да подменят евтината изработка.

3. Основни ремонти на дома или автомобила

В същия дух много от милионерите, които интервюирах, споделят, че при наличие на възможност предпочитат да харчат пари за пълна подмяна на неща като стари покриви, перални машини, съдомиялни машини, хладилници, печки и дори автомобили, вместо да влагат трудно спечелените си средства за скъпи ремонти.

Въпреки че това често е по-скъпо, те обясняват, че новите неща ще издържат много по-дълго от ремонтираните, което им дава безценно спокойствие. 

4. Инструменти и оборудване за работа на открито 

Макар че някои от тях все още обичат да извършват работа на открито, като косене на тревата, плевене, озеленяване и подрязване, по-голямата част наемат озеленители, които да се грижат за цялата поддръжка на открито, когато вече са забогатели.

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Това означава, че вече не харчат пари за ремонт или подмяна на старото оборудване. Много от тях подаряват инструментите си на семейството и приятелите си. 

Това, което купуват, всъщност е време. Тъй като вече не им се налага да отделят по един или два часа всяка седмица или месец, за да поддържат собствеността си, това им дава повече време за почивка, релаксация или развлекателни дейности.

5. Лотарийни билети 

Много от милионерите избягват хазарта, докато трупат богатството си, и този здрав разум се разпростира и върху новия им финансов живот, макар и да могат да си позволят да изгубят известна сума пари.

Те споделят, че след като забогатеят, отказват да харчат пари за лотарийни билети и насърчават служителите, семейството и приятелите си да правят същото.

Тъй като вероятността да спечелят от лотарията е малка, те смятат, че това е загуба на пари. Вместо това е по-добре тези средства да се вложат в незабравими преживявания.

Източник: CNBC

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички