Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект


Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект
Снимка: Getty images/Guliver

11200

Изкуственият интелект е един от водещите фактори по отношение на цената на акциите през 2023 година. А това от своя страна представлява стъпало за най-богатите хора в света към натрупването на още по-голямо богатство.

Рязкото нарастване на интереса към интелигентния езиков инструмент ChatGPT бързо се разпространи на пазарите, а известни инвеститори побързаха да придобият акции в компании, за които вярват, че могат да допринесат за издигането на изкуствения интелект.

Големи технологични гиганти като Meta Platforms и Nvidia вече натрупаха сериозни печалби благодарение на бума на изкуствения интелект, a Microsoft, Alphabet, компанията майка на Google, и Oracle също се облагодетелстваха от най-новия инвестиционен тренд. Това помогна на основателите на компаниите, които така или иначе са сред най-богатите хора в света, да станат още по-богати.

Акциите на Meta са поскъпнали със 134% от началото на годината благодарение както на възхода на изкуствения интелект, така и в резултат на така наречената от Марк Зукърбърг "година на ефективността", следваща политиката за намаляване на разходите на компанията. Това също така е увеличило богатството на основателя на Facebook с над 57 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Междувременно основателят на Oracle - Лари Елисън, за първи път в историята изпревари Бил Гейтс в списъка на богатите по-рано тази седмица, като състоянието му нараства с 47 млрд. долара през 2023 година благодарение на 55% ръст в цената на технологичните акции.

Kолко пари са нужни, за да се считаш за богат в САЩ?

Лари Елисън изпревари Бил Гейтс по лично състояние в резултат на бума на изкуствения интелект;

Снимка: Getty Images

Самият Гейтс е забогатял с 24 млрд. долара през тази година благодарение на акциите си в Microsoft, като базираният в Редмънд технологичен гигант се превърна в предпочитано място за инвестиции в областта на изкуствения интелект, особено за инвеститори милиардери, сред които е и Стенли Друкенмилър (легендарен мениджър на хедж фонд, работил в миналото с Джордж Сорос - бел. ред.).

Милиардерът Сорос предава контрола над своята империя на 37-годишния си син

А човекът, който е начело на един от най-големите успехи на фондовия пазар през 2023 година, основателят на Nvidia - Дженсън Хуанг, също е увеличил богатството си с 24 млрд. долара, според индекса на Bloomberg.

Това отново е до голяма степен благодарение на акциите на Хуанг в производството на чипове, които поскъпнаха със 192%, издигайки компанията до пазарна капитализация от 1 трилион долара.

Според изчисленията на Business Insider, през 2023 г. общото богатство на най-богатите хора в света се е покачило с над 150 млрд. долара.

Източник: businessinsider.com

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички