Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?


Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?
Снимка: iStock

5421

Акциите на производителя на компютърни чипове Nvidia поскъпнаха драстично тази седмица, като оценката на компанията достигна почти 1 трилион долара, което автоматично я превръща в една от най-големите публични компании в света по размер на пазарната капитализация.

Скокът в стойността на акциите на компанията от близо 30% само в рамките на една сесия беше предизвикан от последните тримесечни резултати, които бяха публикувани късно в сряда. Компанията заяви, че увеличава производството на чипове, за да отговори на "нарастващото търсене".

Рязкото поскъпване на Nvidia е пряко свръзано с възхода на изкуствения интелект (ИИ). Интересът към този сектор достигна трескави нива, след като чатботът ChatGPT стана достъпен за потребителите през ноември миналата година, което предизвика сътресение далеч извън технологичната индустрия.

ChatGPT се оказа изключително популярно приложение на база изкуствения интелект – от компютърно кодиране до рецепти за готвене.

Всичко това обаче не би било възможно без мощен компютърен хардуер - по-специално компютърни чипове от калифорнийската компания Nvidia. Първоначално известен с производството на компютърни чипове, които обработват графични образи, особено за компютърни игри, днес хардуерът на Nvidia е в основата на повечето приложения на ИИ.

"Това е водещият технологичен играч, който дава възможност за това ново нещо, наречено изкуствен интелект", казва Алън Пристли, анализатор на полупроводниковата индустрия в Gartner.

Спад в продажбите на настолни компютри по света

"Това, което Nvidia е за изкуствения интелект, е почти като това, което Intel беше за персоналните компютри", добавя Дан Хътчън, анализатор в TechInsights.

ChatGPT е обучен с помощта на 10 000 графични процесора (GPU) на Nvidia, обединени в суперкомпютър, принадлежащ на Microsoft. "Това е един от многото суперкомпютри - някои публично известни, други не - които са изградени с графични процесори на Nvidia за различни случаи на употреба в науката, както и в областта на изкуствения интелект", казва Иън Бък, генерален мениджър и вицепрезидент на отдела за ускорени изчисления в Nvidia.

Широко използваният A100 GPU струва над 10 000 долара;   Снимка: Nvidia

В неотдавнашен доклад се отбелязва, че Nvidia има около 95% от пазара на графични процесори за машинно обучение. Нейните чипове за изкуствен интелект, които се продават и в системи, предназначени за центрове за данни, струват приблизително 10 000 долара всеки, въпреки че последната и най-мощна версия се продава за много повече.

И така, как Nvidia се превърна в ключов играч в революцията на изкуствения интелект?

Накратко - компанията смело залага на собствената с технология в правилния момент. Дженсън Хуанг, сега главен изпълнителен директор на Nvidia, е един от основателите на компанията през 1993 година. Тогава Nvidia е фокусирана върху подобряването на графиката за игри и други приложения. 

През 1999 г. компанията разработва графични процесори за подобряване на изображението на компютрите. Графичните процесори са отлични в обработката на много малки задачи едновременно (например обработката на милиони пиксели на екрана) - процедура, известна като паралелна обработка. 

Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия

Роденият в Тайван, но израстнал в САЩ, съосновател и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг;    Снимка: Nvidia 

През 2006 г. изследователи от Станфордския университет откриват, че графичните процесори имат и друго приложение - те могат да ускоряват математически операции по начин, по който обикновените чипове за обработка не могат. В този момент Хуанг взема решение, което е от решаващо значение за развитието на познатия ни изкуствен интелект. Той инвестира ресурсите на Nvidia в създаването на инструмент, който да направи графичните процесори програмируеми, като по този начин отвори възможностите им за паралелна обработка за приложения извън графиката.

Този инструмент е добавен към компютърните чипове на Nvida. За играчите на компютърни игри това е възможност, от която не се нуждаят и за която вероятно дори не знаят, но за изследователите това представлява нов начин за извършване на високопроизводителни изчисления на потребителски хардуер. Именно тази възможност помага за първите пробиви в съвременния изкуствен интелект.

Китайската социална платформа TikTok се сдоби със собствен чатбот - наречен Тако

През 2012 г. бе представен Alexnet - изкуствен интелект, който може да класифицира изображения. Alexnet беше обучен с помощта на само два програмируеми графични процесора на Nvidia. Процесът на обучение е отнел само няколко дни, а не месеци, колкото би отнело използването на много по-голям брой обикновени чипове за обработка. Откритието, че графичните процесори могат масово да ускорят обработката на невронни мрежи, започна да се разпространява сред компютърните учени, които започнаха да ги купуват, за да изпълняват този нов вид натоварване.

"Изкуствения интелект ни намери", казва Иън Бък от Nvidia.

Nvidia наложи своето предимство, като инвестира в разработването на нови видове графични процесори, по-подходящи за ИИ, както и в повече софтуер, който да улесни използването на технологията. Десетилетие и милиарди долари по-късно се появи ChatGPT - изкуствен интелект, който може да дава страшно човешки отговори на въпроси.

Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

Стартъпът Metaphysic създава фотореалистични видеоклипове на известни личности и други, използвайки техники на база ИИ. Неговите дълбоки фалшификати на изображения на актьора Том Круз предизвикаха вълнение през 2021 години. Както за обучението, така и за последващото стартиране на моделите си то използва стотици графични процесори Nvidia, някои от които са закупени от Nvidia, а други са достъпни чрез услуга за изчисления в облак.

"Няма алтернативи на Nvidia за това, което правим", казва Том Греъм, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. "Тя е толкова напред в развитието."

Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще сложи край на Google Search и Amazon

И все пак, докато господството на Nvidia изглежда сигурно за момента, по-дългосрочната перспектива е по-трудна за прогнозиране. "Nvidia е тази, която има мишена на гърба си и която всички се опитват да свалят", отбелязва Кевин Крюел, друг анализатор в TIRIAS Research.

Други големи компании за полупроводници осигуряват известна конкуренция. AMD и Intel са по-известни с производството на централни процесори (CPU), но произвеждат и специализирани графични процесори за приложения на изкуствения интелект (Intel се присъедини към тях съвсем наскоро). 

Google има своите тензорни процесори (TPU), които се използват не само за резултатите от търсенето, но и за определени задачи за машинно обучение, а Amazon има специално създаден чип за обучение на модели на ИИ.

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск? 

Съобщава се, че Microsoft също разработва чип с изкуствен интелект, а Meta има свой собствен проект за чип с изкуствен интелект. Освен това за първи път от десетилетия насам се появяват и стартиращи предприятия за компютърни чипове, сред които Cerebras, SambaNova Systems и Habana (закупена от Intel). Те възнамеряват да създадат по-добри алтернативи на графичните процесори за изкуствен интелект, като започнат от нулата.

Базираната в Обединеното кралство компания Graphcore произвежда чипове за ИИ с общо предназначение, които нарича процесори за обработка на интелект (IPU) и за които твърди, че имат по-голяма изчислителна мощност и са по-евтини от графичните процесори. Основана през 2016 г., Graphcore е получила почти 700 млн. долара финансиране. Сред клиентите ѝ са четири национални лаборатории на Министерството на енергетиката на САЩ и тя настоява правителството на Обединеното кралство да използва чиповете ѝ в нов проект за суперкомпютър. "Graphcore е създал процесор за AI, какъвто съществува днес и какъвто ще се развива с течение на времето", казва Найджъл Тун, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Как регулаторите по света гледат на изкуствения интелект?

Той признава, че да се изправиш срещу гигант като Nvidia е предизвикателство. Въпреки че Graphcore също има софтуер, който да направи технологията ѝ достъпна, е трудно да се организира промяна, когато светът е създал своите продукти за изкуствен интелект, за да работят с графични процесори Nvidia.

Тун се надява, че с течение на времето, когато изкуственият интелект премине от авангардни експерименти към търговско внедряване, икономичните изчисления ще започнат да стават все по-важни.

Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT

Сега стойността на производителя на чипове Nvidia е по-голяма от общата стойност на конкурентите Broadcom, AMD, Texas Instruments, Intel и Qualcomm, взети заедно, сочат данни, цитирани от investopedia.com. Тя също така е доста по-близо до заветната оценка от 1 трилион долара - постижение, което досега са успели да постигнат само читири американски компании, сред които технологичните гиганти Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet - компанията майка на Google. Към момента на подготвяне на материала пазарната капиталзиация на Nvidia възлиза на 939 млрд. долара, като в даден момент през седмицата успя за кратко да прехвърли границата от 950 млрд. долара.

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Обратно в Nvidia, Иън Бък не е прекалено загрижен за конкуренцията. "Сега всички имат нужда от ИИ", казва той. "От другите зависи да разберат къде ще дадат своя принос."

Източник: BBC

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички