Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT


Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT
Снимка: iStock

2712

Цената на акциите на американската компания за образователни технологии Chegg се срина след като изпълнителният директор посочи, че чатботът ChatGPT вреди на растежа на техния бизнес.

„През първата част на годината, не видяхме забележимо въздействие на ChatGPT върху растежа на новите акаунти, като посрещнахме очакванията за нови регистрации”, казва изпълнителният директор Дан Розенсвайг по време на представяне на финансовите резултати на компанията в понеделник вечерта. „Въпреки това, от март насам наблюдаваме значителен скок в интереса на учениците към ChatGPT. Вече вярваме, че той има въздействие върху темпа на растеж на новите ни клиенти.”, предава CNBC.

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

От компанията, която предоставя услуги на ученици в сферата на онлайн уроците, помощта при подготвяне на домашни работи и др., посочват, че приходите за това тримесечие ще бъдат между 175 млн. долара и 178 млн. долара, което е далеч под очакванията за приходи в размер на 193.6 млн. долара на компанията за финансови данни FactSet.

Акциите на Chegg приключиха търговията във вторник със спад от 48.41% до цена от 9.08 долара за брой.

Все пак Chegg посреща очакванията за първото тримесечие с приходи от 188 млн. долара, спрямо очаквания за 185 млн. долара.

След представянето на резултатите, анализаторът Джош Баер от Morgan Stanley понижава ценовия таргет на акциите на компаниите от 18 долара до 12 долара. По думите му, изкуственият интелект „напълно засенчи” резултатите.

В същото време, компанията за финансови услуги Jefferies понижи ценовия таргет от 25 долара до 11 долара.

Samsung въведе регулации на инструменти с изкуствен интелект за служителите си

Chegg разработва свой продукт на база изкуствен интелект на име CheggMate, който цели да помага на учениците с техните домашни работи. Продуктът е създаден в партньорство с OpenAI – компанията, която стои зад ChatGPT. Според анализатора Брент Тил от Jefferies въздействието на този продукт е съмнително.

„Въпреки, че Chegg планира да пусне бета версия на CheggMate през този месец до подбрани потребители, точният момент на пълното пускане е неясен”, казва той.

„Не очакваме да има някакво значимо въздействие от CheggMate през финансовата 2023 година, като вярваме, че всяко потенциално въздействие няма да се появи до финансовата 2024 година най-рано.“

Една професия е в безопасност от изкуствения интелект... засега

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички