Една професия е в безопасност от изкуствения интелект... засега


Една професия е в безопасност от изкуствения интелект... засега
Снимка: iStock

6523

Изкуственият интелект (ИИ) обсеби света и ежедневните новини за нови възможности предизвикват в еднаква степен възхищение и страх.

След пускането на ChatGPT - най-бързо разрастващата се технологична платформа - се заговори за това, че ИИ ще заеме работните места на писатели, художници, музиканти и програмисти, и това са само някои от тях. Изкуственият интелект: Кои професии ще замени и кои страни ще са най-засегнати?

Една професия обаче може би е в безопасност. Според проучване на Университета Бригъм Йънг (BYU) в САЩ, счетоводителите все още превъзхождат ChatGPT на изпитите по счетоводство, предава Euronews.

Проучването включва 327 съавтори от 186 различни учебни заведения в 14 държави, които са предоставили 25 181 въпроса за изпити по счетоводство. Въпросите обхващат счетоводни информационни системи, одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци. Те варират по трудност и вид, включително вярно/грешно, множествен избор и кратки отговори.

След пускането на ChatGPT – след като преди това е полагал изпити по право, заедно с други – без изненада се представи добре. Общата му средна стойност е 47,4%, като се справя по-добре от студентите в 11,3% от въпросите. Особено добре се е справил със счетоводните информационни системи. 

Като цяло обаче студентите са се представили по-добре от машината. Средните им резултати достигат 76,7% и са по-добри при въпросите за данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се затруднява с математическите процеси, необходими за последния вид оценки.

По отношение на вида на въпросите ChatGPT се справя по-добре с въпросите „вярно/грешно“ (68,7 % верни отговори) и с въпросите с избор между няколко отговора (59,5 %), но се справя с въпросите с кратък отговор.

Изкуствен интелект vs. студенти

Водещият автор на проучването, професорът по счетоводство в BYU Дейвид Ууд, иска да наеме възможно най-много професори, за да види как ИИ се справя спрямо реални студенти, за да подпомогне дебата за това как езиковите модели на ИИ трябва да се включат в образованието. „Когато тази технология се появи за първи път, всички се притесняваха, че сега учениците могат да я използват, за да мамят. Но възможности за измама винаги са съществували. Ние се опитваме да се съсредоточим върху това какво можем да направим с технологията сега, което не сме могли да направим преди, за да подобрим процеса на преподаване за преподавателите и процеса на учене за студентите. Изпробването ѝ ни отвори очите“, заяви Ууд.

Според изследователите, макар още да има какво да се направи в областта на счетоводството, това е новаторска технология, която ще промени към по-добро начина, по който всички преподават и учат.

„Това е възможност да се замислим дали преподаваме информация с добавена стойност или не. Това е прекъсване и трябва да преценим накъде да вървим оттук нататък. Разбира се, все още ще имам асистенти, но това ще ни принуди да ги използваме по различни начини“, отбелязва съавторът на изследването и колега от BYU, професор по счетоводство Мелиса Ларсън.

Проучването изтъква и други интересни констатации. Например, ChatGPT не винаги разпознава кога извършва математически изчисления и допуска безсмислени грешки, като събиране на две числа в задача за изваждане или неправилно разделяне на числа. Освен това не дава обяснения за отговорите си, дори ако са грешни. Изкуственият интелект: Къде започва "не"

ChatGPT е изграден на базата на езиковия модел за дълбоко обучение GPT3.5 на OpenAI. Оттогава OpenAI пусна GPT4, който надминава GPT3.5 по възможности. Изследователите очакват технологията да се подобри експоненциално по отношение на счетоводните въпроси, зададени в проучването.

Това, което те смятат за най-обещаващо, е как чатботът може да помогне за подобряване на преподаването и ученето, включително възможността за разработване и тестване на задачи или да се използва за изготвяне на части от проект.

„Той не е съвършен, няма да го използвате за всичко. Да се опитвате да учите само с ChatGPT е глупаво“, споделя Джесика Ууд, студентка в BYU.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Al помага на компаниите да решат кои служители да бъдат съкратени

OpenAI дава щедри възнаграждения на потребители за докладване на грешки

САЩ обмислят да въведат регулации на изкуствения интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички