Развитието на изкуствения интелект може да засегне над 300 млн. работни места по света


Развитието на изкуствения интелект може да засегне над 300 млн. работни места по света
Снимка: iStock

4784

Изкуственият интелект (AI) като ChatGPT навлиза все повече в ежедневието ни. Научавайки колко мощен може да бъде, хората все по-често си задават един основен въпрос – по какъв начин може да повлияе на работните места.

Отговор на този въпрос дава нов доклад на Goldman Sachs, според който на хоризонта може би се задава „значително смущение“ на трудовия пазар. Анализът на американската банка за работните места в САЩ и Европа сочи, че 2/3 от тях могат да бъдат автоматизирани до известна степен, пише CNBC. Al помага на компаниите да решат кои служители да бъдат съкратени

В САЩ „от тези професии, които са изложени на риск, повечето имат сериозен – но частичен – дял от работата (25-50%), който може да бъде заменен“, смятат анализаторите на Goldman Sachs.

Според доклада в световен мащаб може да бъдат засегнати до 300 млн. работни места.

Следователно промените на пазарите на труда вероятно са неизбежни, въпреки че исторически погледнато, технологичният прогрес както съкращава работни места, така създава и нови.

Освен това използването на технология с изкуствен интелект може да стимулира растежа на производителността на труда и да увеличи световния БВП с до 7% с времето, изчисляват от банката.

Кои работни места ще бъдат засегнати?

Някои работни места ще останат по-незасегнати от други. Дейностите, например, изискващи много физически труд, е по-малко вероятно да бъдат силно засегнати.

В САЩ най-висок дял задачи, които могат да бъдат автоматизирани с AI, има в спомагателната административна дейност – 46%, следвана от правната сфера с 44% и архитектурата и инженерните дейности с 37%. Финансовите операции също са с висок дял – 35%.

В другата крайност е секторът за почистване и поддръжка на сгради и терени, където само 1% от задачите могат да бъдат автоматизирани. Дейностите по инсталиране, поддръжка и ремонт са втората най-слабо засегната индустрия с 4%, а строителството и добивът са на трети с 6%.

Данните за Европа са сходни, като най-засегнати са чиновническите работни места, където 45% от работата може да бъде автоматизирана, докато само 4% важи за работата на занаятчиите.

Като цяло 24% от работата в Европа може да бъде автоматизирана – малко под средното ниво от 25% в САЩ.

Кои държави ще са най-засегнати?

„Нашите оценки интуитивно сочат, че по-малко работни места във възникващите пазари са уязвими от автоматизация, отколкото в развитите пазари, но 18% от работата в световен мащаб може да бъде автоматизирана чрез AI“, пише в доклада.

Според анализа на банката 5-те най-засегнати страни вероятно ще са Хонконг, Израел, Япония, Швеция и САЩ. Същевременно хората в Китай, Нигерия, Виетнам, Кения и Индия са най-малко застрашени да бъдат заменени от технология с изкуствен интелект.

И макар че според данните AI несъмнено ще повлияе на пазара на труда, все още не е ясно колко разрушителен ще бъде наистина, заключава докладът. „Въздействието на AI в крайна сметка ще зависи от неговите възможности и време за навлизане. Двата ключови фактора ще бъдат колко мощна ще стане технологията и колко ще се използва на практика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изкуственият интелект накара ЕК и ЕП да си блъскат главите

Станфорд: Изкуственият интелект е станал по-силен и по-точен

Грандиозният план на Китай - град, ръководен от изкуствен интелект

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички