Изкуствен интелект помага на компаниите да решават кои служители да уволнят


Изкуствен интелект помага на компаниите да решават кои служители да уволнят
Снимка: iStock

6031

Може и да не се стигне до там AI да вземе работата ви, но някои компании вече го използват, при взимане на решения кого да съкратят. Това показва проучване на Capterra от ноември сред 300 специалисти по човешки ресурси в САЩ, според което 98% от анкетираните планират да използват софтуер и алгоритми, за да им помогнат да решават кого да съкратят през 2023 г., пише marketplace.org

Докато много компании имат достъп до широк набор от данни за служителите – като информация за присъствието на служителите, заплащането и опита – ръководителите по човешки ресурси посочват, че данните за „умения“ и „производителност“ вероятно ще се използват при решение за съкращаване, като 70% от лидерите, посочват, че всеки от тях ще бъде взет предвид, съобщава Insider.

Въпреки че не са посочени в проучването, данните за уменията и представянето могат да анализират по-сложни „резултати за производителност“, които да измерват детайли, като колко време работниците използват имейлите си или кой има камера по време на срещи. 

От стартирането си през ноември Chat GPT и свързаните с него инструменти завладяха света и това доведе до спекулации около това дали AI ще замени работниците и дали ще бъде застрашена сигурността на работните места на американците. Не е известно колко компании използват AI инструменти, при прегледи на ефективността, но някои служители споделят загрижеността си.

Макар че компаниите не се допитват до Chat GPT за съкращения, изкуственият интелект вече е добре установен в редица отдели по човешки ресурси.

От години компаниите използват AI за обработка на автобиографии, провеждане на интервюта и оценка на кандидати. През 2022 г., когато недостигът на работна ръка затрудняваше намирането на кадри, много отдели по човешки ресурси са търсили определени предимства само през системите си с изкуствен интелект. Румъния назначи робот за съветник

Amazon и Goldman Sachs, например, са използвали платформата за наемане на служители HireVue, за да провеждат видео интервюта. AI на платформата също е използван за оценяване на кандидати на базата на умения за решаване на проблеми и комуникация.

JP Morgan пък е използвала вътрешна система, която предоставя данни за дейностите на служителите на работното място, включително колко време прекарват в разговори в Zoom и какво правят на служебните си телефони.

Докато американските компании обикновено могат да наблюдават служителите, законността на някои практики е поставена под въпрос.

Reuters разкри през 2018 г., че през 2017 г. Amazon е спрял да използва инструмент за наемане на работа с изкуствен интелект, за който установява, че показва пристрастия към кандидати от женски пол.

AI дори е бил използван да помага на компаниите да предвидят кои служители е най-вероятно да напуснат. Ако една компания не се отнася добре със служителите от малцинствата например и много от тях напуснат, AI може да предвиди, че е възможно и други малцинства да напуснат. И това потенциално може да изложи тези служители на по-голям риск при следващ кръг от съкращения. Отчасти заради тези опасения, само 47% от ръководителите на човешки ресурси, анкетирани от Capterra, споделят, че се чувстват комфортно да използват AI за вземане на решения за съкращения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отговорът на Google: Кой е съперникът на ChatGPT в битката за AI търсачки

Copy/Paste: След Microsoft и Google инвестира в изкуствен интелект

Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички