След Microsoft: Google също инвестира в стартъп за изкуствен интелект


След Microsoft: Google също инвестира в стартъп за изкуствен интелект
Снимка: iStock

2832

Американският технологичен концерн Google е инвестирал около 300 милиона долара в стартиращата компания Anthropic, твърди Financial Times. А според агенция Bloomberg размерът е дори почти 400 млн. долара. Anthropic, компания за изкуствен интелект, е основана през 2021 г. от бивши служители на OpenAI. Като част от споразумението Anthropic трябва да използва парите за купуване на изчислителни ресурси от Google Cloud. Структурата на сделката е сходна на инвестицията на Microsoft в създателя на ChatGPT OpenAI, който предостави на стартъпа кредити за използване в платформата за изчисления в облак Azure. Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Освен това Google води преговори за инвестиране в друг стартъп за изкуствен интелект, наречен Cohere, с който има партньорство за облака. А тъй като обучението на модели за машинно обучение с големи бази данни струва милиони, партньорството с доставчик на облачни услуги е примамливо за стартиращите компании за изкуствен интелект. Езиковият модел на Anthropic е потенциален конкурент на технологиите, разработени от OpenAI и Google. Anthropic е разработила интелигентен чатбот – Claude, който съперничи на ChatGPT на OpenAI, макар че още не е пуснат публично.

Стартъпът е набрал над 700 млн. долара преди инвестицията на Google, направена в края на 2022 г. Най-големият инвеститор на компанията е Alameda Research, крипто хедж фондът на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд, вложил 500 млн. долара, преди да обяви фалит през 2022 г. Масата на несъстоятелността на FTX е посочила Anthropic като актив, който да помогне на кредиторите при възстановяването.

Както OpenAI, така и Anthropic целят да направят разработки в генеративния изкуствен интелект – сложни компютърни програми, които да пишат скриптове и да създават изкуство за секунди.

Докато Microsoft се стреми да интегрира технологията на OpenAI в много от услугите си, при отношенията на Google с Anthropic стартъпът действа като доставчик на технологии за компанията.

Сделката подчертава ангажимента на Google към изкуствения интелект, особено по начини, които да бъдат разширени отвъд основната дейност на компанията в областта на търсенето. "Развълнуван съм от скоковете, задвижвани от изкуствения интелект, които предстои да разкрием в областта на търсенето и извън нея", заяви главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай. По думите му Google възнамерява да пусне чатботове "в следващите седмици и месеци" и да позволи на потребителите да използват такива продукти "като спътник на търсенето".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тежък удар: Технологичен гигант съкращава 12 000 работни места

Масовите съкращения не подминаха и Google

Microsoft съкращава 10 000 служители

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички