Крайно решение: Microsoft ще съкрати 10 000 служители през 2023 г.


Крайно решение: Microsoft ще съкрати 10 000 служители през 2023 г.
Снимка: iStock

2502

Американският технологичен гигант Microsoft планира да съкрати 10 000 работни места, или около 5% от работната ръка през 2023 г., пише Wall Street Journal. Така компанията ще се опита да се справи с мрачните перспективи, които засягат много от най-големите играчи в технологичната индустрия. 

Компанията ще понесе удар от 1,2 млрд. долара през второто тримесечие заради решението си, съобщи в блога си. Съкращенията идват, след като софтуерният гигант заяви, че наблюдава, че клиентите му са предпазливи, тъй като някои части на света са в рецесия. Microsoft трябва да отчете финансовите си резултати за второто фискално тримесечие на 24 януари.

По думите на главния изпълнителен директор Сатя Надела компанията вижда, че „клиентите оптимизират дигиталните си разходи, за да правят повече с по-малко“.

Въпреки че компании като Amazon, Meta Platforms и Salesforce обявиха съкращения на хиляди служители през последните няколко месеца, стъпките на Microsoft досега не бяха така кардинални, като компанията се опитваше да се адаптира към нестабилната глобална икономическа перспектива и потенциала за продължително забавяне на търсенето на софтуер и услуги. Microsoft уволнява близо 1000 служители след спад на приходите

Същевременно Надела обяви, че Microsoft планира да включи инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT във всичките си продукти и да ги направи достъпни като платформи, върху които други бизнеси да надграждат, пише Wall Street Journal.

На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Наделя обясни, че компанията му бързо ще се насочи към комерсиализиране на инструментите от OpenAI – изследователската лаборатория, която стои зад чатбота ChatGPT и генератора на изображения Dall-E 2, който превръща езиковите описания в нови изображения. Microsoft беше един от ранните инвеститори в стартъпа. Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Microsoft обяви, че ще предоставя на повече клиенти достъп до софтуера, който стои зад тези инструменти, чрез платформата за облачни услуги Azure. По думите на Надела целта е Azure да е „мястото за всички и за всеки, който мисли за изкуствения интелект“ – както за бизнеса, така и за крайните потребители, включително и предоставянето на ChatGPT на бизнес потребители.

„Всеки продукт на Microsoft ще има някои от същите опции с изкуствен интелект за пълно трансформиране на продукта“, отбелязва Надела.

В последно време OpenAI е в центъра на технологичната индустрия за изкуствения интелект, а Microsoft е в напреднали преговори за увеличаване на инвестицията си в стартъпа, според Wall Street Journal. Лабораторията води преговори за продажбата на акции за сделка, която ще я оцени на 29 млрд. долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Иновация: Microsoft откри у нас втория в света Dream Space

Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци

Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички