Технологичният гигант Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци


Технологичният гигант Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци
Снимка: iStock

3820

Технологичният гигант Microsoft е избегнал плащането на милиарди данъци във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия – страни с изгодни договори с публичния сектор – заради своята сложна корпоративна структура, твърди проучване. Според Центъра за отчетност и изследване на корпоративното данъчно облагане (Cictar) компанията е лишила държавната хазна от приходи, докато е получавала пари от данъкоплатците.

"В много случаи през последните години Microsoft е плащал нулеви данъци, прехвърляйки печалбите си към компании, регистрирани на Бермудските острови и други известни данъчни убежища", се казва в изявлението на Cictar. Как Amazon, Google, Facebook и ко си спестиха 100 млрд. долара данъци?

Според проучването Microsoft Global Finance – ирландско дъщерно дружество, със статут на данъчен резидент на Бермудските острови – е консолидирало инвестиции за над 100 млрд. долара и въпреки оперативната печалба от 2,4 млрд. долара не е платило данък през 2020 г. Приходите на Microsoft минаха 50 милиарда долара

В друг случай Microsoft Singapore Holdings отчита печалба от дивиденти в размер на 22,4 млрд. долара през 2020 г., но обявява данъчно задължение от едва 15 долара.

"Microsoft се хвали с маржове на печалба от над 30% за своите акционери. Въпреки това в Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия подадените документи сочат възвръщаемост от 3 до 4%", заяви Джейсън Уорд, анализатор в организацията.

Според доклада Microsoft е обект на разследване от страна на данъчните власти в САЩ и други страни, включително Австралия, и над 80% от общите ѝ чуждестранни приходи се насочват през Пуерто Рико и Ирландия.

От своя страна Microsoft заяви, че спазва "всички местни закони и разпоредби" в страните, в които оперира. Microsoft: История за 2 трилиона долара

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

САЩ са увеличили с 30% предлагането на финансова тайна в света

Microsoft сключи с Пентагона сделка за 21,9 млрд. долара

Център за данни на Microsoft ще отоплява жилища

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички